Zgrada Pošte u Savskoj neće biti rušena – vratiće joj se stari izgled

0 43,730

Gradski urbanista Marko Stojčić najavio je da će radovi na rekonstrukciji ovog objekta kod bivše Železničke stanice početi naredne godine i trajaće najmanje dve godine.


Rekonstrukcija zgrade Pošte na Savskom trgu trebalo bi da počne naredne godine, a biće joj vraćen izgled kakav je imala pre bombardovanja u Drugom svetskom ratu, kaže gradski utbanisza.

On je za Tanjug rekao da su prethodnih nekoliko nedelja rađene detaljne analize, da li je u tehnički izvodljivo da se zdanju na Savskom trgu iz 1927. godine vrati stari izgled.

“Zgradu rekonstrušemo u potpunosti kao što je izgledala pre bombardovanja u Drugom svetskom ratu. Imaće isti oblik i fasadnu plastiku koju je imala kada je izgrađena 1927. godine”, naglasio je Stojčić.

Tanjug

On je naveo da počinje projektovanje i da očekuju sledeće godine dobijanje neophodnih dozvola i početak građevinskih radova. Pošta će biti iseljena na drugu lokaciju, zgrada će biti zatvorena kada počne rekonstrukcija.

Ovo je, verovatno, jedna od najuspelijih dela nove, srpsko- vizantijske arhitekture, arhitekte Momira Korunovića. To je jedini pravi srpski stil, koji nismo preuzeli od drugih evropskih nacija i zbog toga je važno za kulturno nasleđe, naveo je Stojčić.

Nakon što je zgrada obnovljena posle Drugog svetskog rata, objekat je proširen i podignut je još jedan sprat. Novom rekonstrukcijom objekat će biti vraćen u izvorno, prvobitno stanje.

Stojčić očekuje da će za rekonstrukciju, koja je planirana da krene naredne godine, biti potrebno oko dve godine. To znači da će za tri godine objektu biti vraćen stari sjaj.Komentari

komentara

Foto Tanjug
Izvor/Autor Mondo.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.