ZAŠTO PUTNICI ISPADAJU IZ VOZILA GRADSKOG PREVOZA Za samo mesec i po dve žene povređene, a treća poginula. Objašnjenja su NEVEROVATNA

0 434,869

Dve žene povređene su u dva dana u gradskom prevozu tako što su, kako navode u hitnim službama, ispale iz tramvaja i autobusa. Njih dve prošle su sa lakšim povredama, a pre mesec i po dana pad putnice pri izlasku iz autobusa u Resniku završen je tragedijom.

Jedna putnica ispala je iz tramvaja jutros oko sedam sati u Bulevaru Milutina Milankovića i žena je sa lakšim povredama glave prevezena u Urgentni centar, saopšteno je jutros iz Hitne pomoći. Međutim, iz GSP-a tvrde da se termin “ispadanje” pogrešno tumači, jer putnik može samo da se “saplete, oklizne, padne prilikom ulaska ili izlaska iz vozila”.

GSP: Nije “ispala” nego se “okliznula”

– Nakon razgovora sa očevicima nezgode od jutros, utvrđeno je da je do povrede sugrađanke došlo jer je neko aktivirao prskalice za travu koje su oslobodile vodu, a ona se na niskoj temperaturi zaledila. Led je zahvatio kolovoz i stajališta. Putnica nije bila u vozilu, pa nije mogla da “ispadne”. Do pada je došlo verovatno kada je želela da uđe. Kasnije nam je javljeno da se na istom mestu okliznulo još nekoliko ljudi. Odmah po prijemu tih informacija naša služba je pozvala nadležne da isključe prskalice i uklone poledicu na stajalištu – navode u GSP-u u odgovoru “Blicu”.

Povređena zbog gužve

Samo dan ranije, putnica (68) lakše je povređena u Ulici pilota Mihaila Petrovića u Rakovici nakon što je ispala iz autobusa zbog – gužve u vozilu.

FOTO: P. MARKOVIĆ / RAS SRBIJA

Kako su rekli za “Blic” iz Sekretarijata za javni prevoz, putnica je stajala u blizini vrata, a pošto je autobus bio pun, nije stigla da se pridrži, pa je prilikom otvaranja vrata ispala. Njoj je, kako smo nezvanično saznali, u nezgodi povređeno rame, a vozač autobusa ostao je uz nju sve dok nije došla Hitna pomoć i nesrećnu ženu prevezla na VMA.

Silazila iz autobusa i poginula

Daleko stravičnija nesreća dogodila se sredinom oktobra u Resniku, kada je putnica (66) poginula pri izlasku iz autobusa na liniji 47. Ona se, kako je tada utvrđeno, pri izlasku saplela i pala, nakon čega je udarila glavom o betonski ivičnjak i od jačine udarca preminula na licu mesta. Autobus je u tom trenutku, pokazala je istraga, stajao na stanici.

Pravo na odštetu

Slični slučajevi dešavali su se i ranije, pa se otvara pitanje da li putnici imaju pravo na novčanu naknadu. U Zakonu o obaveznom osiguranju u saobraćaju naglašeno je da svaki korisnik, tj. putnik javnog gradskog prevoza ima pravo na osiguranje.

FOTO: D.T. / RAS SRBIJA

Pod putnikom u javnom prevozu smatra se osoba koje se nalazi u javnom prevozu i ima nameru da putuje, bez obzira na to da li je kupio kartu ili nije, osoba koja se nalazi u krugu stanice, osoba koja je završila putovanje i napustila prevozno sredstvo, ali se i dalje nalazi u njegovog neposrednoj blizini, kao i osoba koja ima pravo na besplatnu vožnju.

Iznos najniže osigurane sume na koju može biti ugovoreno osiguranje putnika u javnom prevozu od posledica nesrećnog slučaja, po jednom putniku utvrđuje Vlada, na predlog Narodne banke Srbije. U ovom Zakonu nije naznačeno da li se lakše telesne povrede ubrajaju u grupu onih na koje putnik ima pravo da traži odštetu, a ni iz GSP-a nisu mogli da nam daju precizan odgovor.

Visina odštete

1) za slučaj smrti putnika 8.000 evra

2) za slučaj trajnog gubitka opšte radne sposobnosti (invaliditeta) putnika 16.000 evra

3) za slučaj privremene sprečenosti za rad i stvarnih i nužnih troškova

4) lečenja putnika 4.000 evraKomentari

komentara

Foto M. BELJAN / RAS SRBIJA
Izvor/Autor Blic.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.