ZAŠTO DARA IZ JASENOVCA DVA PUTA SKIDA MARAMU U FILMU? Simbol koji je svima promakao!

0

Sinoć je emotovan film “Dara iz Jasenovca” na RTS-u, a mnogi su još uvek pod utiskom. Simbola i skriovenih detalja u filmu je mnogo, a po svoj prilici pričaće se još dugo o njemu jer je emotivno uzdrmao ljude.

Dara je u filmu stalno nosila maramu, ali to nije niko primetio, opčinjen očima glavne glumice Biljane Čekić. Taj detalj je promakao mnogima, ali zaista usled mnogo simbola, pažnja nije bila usmerena na njenu garderobu.

Kao i mnoge druge žene u filmu, ona nosi maramu kako integralni deo. Marama je tu da posvedoči svim mukama, borbama, radu i na kraju, smrti. Međutim, Dara skida maramu dva puta.

Dara iz Jasenovca
FOTO: ALEKSANDAR LETIĆ

Prvi put je skinula maramu nakon svirepog ubistva majke i brata Jova. Njena majka, Nada pokušava da spreči ustaške vojnike da njenog sina Jova odvedu u drugi logor. Vojnik gura ćerku i sina Buda u kamion, čuje i metak, a baš u tom kamionu Dara, dok frži malog brata u naručju, skida maramu sa glave i pušta suzu.

Dara zatim opet ima na glavi maramu, sve do samog kraja filma kada njen brat odlazi u kamionu Dijane Budisavljević. Setnog pogleda uprtog u odlazeći kamion, Dara opet skida maramu i tiho plače. Stiska maramu u ruci i odlučuje se na trčanje za kamionom, trči iz logora. Meci su svuda oko nje, ali Blankica se žrtvovala za nju i ne uspevaju da je zaustave.

Dara je odlučila da ne poklekne, da ne odustane. Bela zastava je simbol predaje, a ona to nije htela. Nikako nije htela da bela marama bude simbol predaje, zato je skinula dva puta.

Glumica koja igra malu heroinu, Biljana Čekić je takođe potomak devojčice koja je preživela Jasenovac. Sa još deveterovo rođaka, Biljanina prabaka je bila u koloni za zloglasni logor. Samo ona je uspela je da se vrati kući. Danas porodica živi u blizini Kozarske Dubice.

Dara iz Jasenovca
FOTO: ALEKSANDAR LETIĆ

(Kurir.rs/A.M.)

Foto Aleksandar Letić
Izvor/Autor Kurir.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.