EVO KADA IMA NAJVIŠE ZARAŽENIH OD VIRUSA ZAPADNOG NILA! Dr Rakić otkriva da li u Beogradu ima potvrđenih slučajeva

0

Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila otkriveni su u Beogradu, ali do sada nema obolelih građana, potvrdila je za RTS Violeta Rakić, epidemiolog, Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”

 

– Najčešće se oboljenja od ovog virusa registruju u drugoj polovini jula i u avgustu – rekla je Rakićeva i dodala da je ovo jedan od načina da se skrene pažnja građanima kako da se zaštite.

 

Prema njenim rečima, mere zaštite su opštepoznate.

– Izbegavanje svih područja gde je aktivnost komaraca pojačana, šume, reke, močvare, pogotovo uveče i u zoru. Potrebno je koristiti širu odeću, a da na otkrivenim delovima tela koristimo zaštitu u vidu krema – navela je Rakićeva.

Navela je da oboljenje protiče kod velikog broja ljudi bez simptoma i to u 80 odsto slučajeva, međutim kod 20 odsto mogu da se pojave simptomi u vidu temperature, umora, zamora, osipa.

– U manje od jedan odsto mogu da se pojave ozbiljni simptomi bolesti poput meningitisa encefalitisa, naglog gubitka svesti, koma, i to su stanja koja zahtevaju hospitalizaciju – istakla je epidemiološkinja.

Napominje da je od 2012. do do 2020. godine registrovano više od 1.000 slučajeva, kao i da 2020. nije bilo registrovanih slučajeva, kao ni ove godine do ovog trenutka.

Ako građani primete veliki broj komaraca mogu da prijave Gradskoj čistoći.

Foto Pixabay
Izvor/Autor Informer.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.