Zaharova: Rusija spremna da nastavi dijalog sa EU

0

RUSIJA je spremna da nastavi ravnopravan dijalog sa Evropskom unijom, ali neće tolerisati nikakva uslovljavanja, a pretnje unilaterlnim i ilegalnim sankcijama protiv Moskve i naići će na proporcionalan odgovor, poručila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

 

Komentarišući zaključke samita EU o Rusiji, Zaharova je rekla da oni pokazuju da EU i dalje ima sistematske probleme sa izradom jasne strategije odnosa sa Rusijom.

– Rasprave na samitu jasno su pokazale da antiruski nastrojene članice i dalje određuju zajednički imenilac po pitanju Rusije – rekla je Zaharova, prenosi TASS.

Istakla je da Moskva odbacuje netačne i neosnovane optužbe na račun Rusije napisane u dokumentu kao neprihvatljive.

Za žaljenje je što evropske strukture izbegavaju dijalog sa nama po pitanju od njihovog interesa, uključujući informatičku i sajberbezbednost – rekla je Zaharova.

Posle višečasovne diskusije o Rusiji, lideri 27 članica nisu prihvatili inicijativu Nemačke i Francuske o organizovanju samita Rusija-EU.

Evropski savet je naglasio potrebu za “čvrstim i koordiniranim odgovorom” EU i njenih država članica na bilo koje dalje “zlonamerna, ilegalne i remetilačke aktivnosti Rusije”, u potpunosti koristeći sve instrumente, uključujući ekonomske sankcije.

Istovremeno, Evropski savet je ponovio otvorenost prema selektivnom angažovanju sa Rusijom u oblastima od interesa za EU kao što su klima i životna sredina, zdravlje, kao i odabrana pitanja spoljnih i bezbednosnih politika i multilateralna pitanja poput Irana, Sirije i Libije.

Foto EPA
Izvor/Autor Tanjug

Vaša email adresa neće biti objavljena.