/UŽIVO/ VUČIĆ URUČIO ORDEN MAĐARSKOM MINISTRU SPOLJNIH POSLOVA: Sijarto se nikada nije stideo prijateljstva sa Srbijom!

0

Predsednik Vlade Mađarske Viktora Orban i šef mađarske diplomatije Peter Sijarto stigli su Beograd, a na aerodromu Nikola Tesla dočekao ih je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ambasador Mađarske Atila Pinter

 

Predsednik je uručio Orden srpske zastave prvog stepena mađarskom ministru spoljnih poslova i spoljne trgovine Peteru Sijartu.

Vučić je rekao da odnosi Mađarske i Srbije nikada nisu bili bolji i dodao da mu je velika čast što je danas uručio orden Peteru Sijartu.

printscreen

Vučić uručio orden Sijartu

Kako je napomenuo Vučić, Sijarto je uvek jasno govorio da bi Srbija trebalo da postane član EU i “borio se za istinu”.

– Verujemo i sigurni smo da će ovaj orden biti samo jedan beočug u lancu našeg prijateljstva – rekao je predsednik.

– Danas je važno da kažem da je Mađarska Srbiji peti ekonomski partner, za nekoliko godina uspeli smo da dramatično uvećamo trgovinsku razmenu što je veoma značajno za obe zemlje – dodao je.

Predsednik je istakao da skoro ne postoje međunacionalni sukobi Srba i Mađara zbog čega je vrlo srećan, što nije bio slučaj prethodnih godina. Dodao je da će Mađari i Mađarska uvek moći da računaju na Srbiju.

printscreen

Orban i Vučić

Orban se sastao sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji mu je poželeo dobrodošlicu.

 

Predsednik je uz zajedničku fotografiju na svom Instagram profilu prokomentarisao:

– Imao sam čast da danas pokažem Orbanu kako Beograd fantastično napreduje i kako se gradi, kao i prijateljstvo naše dve zemlje.

 

Orban je u Beograd je stigao sa sedmočlanom delegacijom u kojoj su pored šefa mađarske diplomatije, i ministri pravde i ministar zaduzen za kancelariju premijera,a doleteli su hangarian er fors – erbas 319.

Nakon svečanog dočeka uz gardu, Orban i njegova delegacija uputili su se ka Andrićevom vencu, gde će prvo biti odžan tet a tet sastanak Vučića i Orbana, a nakon kojega će uslediti i plenarni sastanka delegacija dveju zemalja.

Ambasador Pinter je rekao za Tanjug da bi teme razgovora koje zavise od predsednika Vučića i premijera Orbana mogle da budu evrointegracije, pravosuđe, pandemija ….

Tanjug

Tekst potpisa

Takođe, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike planirana je ceremonija uručenja Ordena srpske zastave prvog stepena mađarskom ministru spoljnih poslova i spoljne trgovine Peteru Sijartu.

Poseta Beogradu usledila je brzo nakon što je Orban predstavio svoj predlog reforme Evropske unije u sedam tačaka, navodeći da Srbija treba odmah da bude primljena u članstvo.

To će biti i prilika da mu predsednik Aleksandar Vučić, kako je rekao, zahvali na hrabrosti da Srbiju predstavi u pozitivnom smislu i naglasi da treba da uđemo u EU.

– Reč je o dobrom prijatelju Srbije, imamo odlične odnose i sa Mađarskom i Mađarima, u Vojvodini nijedan problem godinama nemamo, radimo na svemu zajednički i borimo se zajednicki – naveo je predsednik koji se sa Orbanom od maja do avgusta prošle godine sastao osam puta.

Vaša email adresa neće biti objavljena.