Vučić položio venac na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu! Foto/Video

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Kruševcu povodom Vidovdana i 650 godina od osnivanja srednjevekovne srpske prestonice

 

9.00 – Polaganje venca na Spomenik kosovskim junacima

Predsednik Aleksandar Vučić položio je danas, povodom Vidovdana, venac na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu, gde se obeležava i 650 godina od osnivanja tog grada.

Spomenik kosovskim junacima

Spomenik kosovskim junacima je simbol Kruševca od Vidovdana 1904. godine, kada ga je otkrio kralj Petar Prvi Karađorđević povodom proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka. Kamen temeljac je, povodom proslave 500.godina Kosovske bitke , postavio kralj Aleksandar Obrenović 1889.godine.

Polaganju venca prisustvovale su premijerka Ana Brnabić i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Trpavčević, predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva odbrane, Grada Kruševca.

– Danas je Vidovdan, kažu, dan na koji se sve vidi, dan na koji prepoznate ko je vera a ko nevera. Dan koji predstavlja simbol veličine našeg naroda, koji je u našim porazima pokazivao koliko smo veliki, iako smo brojčano mali – rekao je Vučić i istakao da je ponosan što se nalazi u gradu koji je osnovao Lazar.

 

I kada su mislili da su pokorili Srbiju, nisu! Jer srpski duh je nepokoran i nepokolebljiv i nikada nije ustuknuo pred osvajačima. Vi danas ovde u Kruševcu najbolje pokazujete kako je to ostati, postojati i gledati u budućnost. Srbija koju su hteli da zatru 1389. hteli da ubiju, ne samo da nije umrla nego je i mnogo puta posle toga rađana – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da danas možemo da vidimo i život i budućnost. Dodaje da smo promenili način razmišljanja i da gledamo realnost u kojoj sve možemo, pa i da budemo prvi u onome u čemu smo vekovima bili na začelju.

– Srbija danas može da se raduje, ponosi i veruje u život. Naši kosovski junaci su izabrali da budu temelj istorije kojom se ponosimo. Ostavili su nam zavet da ne bežimo pred izazovima i teškoćama. Nasledili smo osobinu da se ne predajemo nikada. Njihov strašni kraj, bio je za nas početak. Nastali smo u muci, rođeni smo u krvi, i naša upornost i odlučnost da se nikada ne predamo – rekao je Vučić.

printscreen

Dodao je da nas ovo kamenje opominje da je za slobodu mir jedini uslov, kao i jaka i slobodna Srbija.

– Nadamo se generaciji dece koja nikada neće ratovati i ginuti i to je naša najveća obaveza – rekao je Vučić, i dodao da su dali svoje živote da bi mi živeli.

Kako kaže, želi da se stvore generacije mira i života.

– Moramo našoj budućnosti da obezbedimo prijatelje. Mi smo ti koji njima ne smeju da ostave sukobe. Moramo da damo sve od sebe da završimo sukobe, da damo budućnosti šansu za život i da stavimo tačku na smrt – rekao je Vučić.

Ističe da Srbija danas snaži i jača svakoga dana, da je Srbija, za razliku od mnogih drugih zemalja, slobodna i slobodarska zemlja i u njoj, dodaje, ne odlučuje niko drugi do njeni građani.

– Retke su zemlje koje se hvale ovom činjenicom. Mi danas sa ponosom pričamo da nismo gubitnici, mi smo pobednici, naše bitke nisu vezane za krv i smrt, već za pobedu rada i slobode. Veća pobeda od ne postoji. Menjamo način razmišljanja, mi se danas ponosimo, verujemo u radost, sreću i život – rekao je predsednik.

– Živeo Kruševac, živela Srbija – završio je predsednik Vučić.

Program posete:

Programom posete u 09.00 sati predviđeno je polaganje venca na Spomenik kosovskim junacima.

Od 09.30 sati održaće se sednica Vlade Srbije, a posle sednice predviđene su izjave za medije, saopštila je pres služba predsednika.

DRŽAVNI VRH SRBIJE U KRUŠEVCU NA OBELEŽAVANJU JUBILEJA – 650 GODINA OD OSNIVANJA GRADA! Foto

U 10.50 sati Vučić će obići rekonstruisani Dijagnostičkog centar, najavila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Pored toga, Fondacija za srpski narod i državu saopštila je da će danas na svečanosti povodom otvaranja njene kancelarije u Kruševcu, kojoj će, u 11.30, prisustvovati i predsednik Vučić.

Od 13 časova predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće prikazu sredstava naoružanja i vojne opreme iz domaće odbrambene industrije u Spomen parku “Šumarice” u Kragujevcu.

Foto Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vaša email adresa neće biti objavljena.