VUČIĆ DANAS NA BLEDSKOM FORUMU: Nadomak smo značajnih promena!

0 214

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće danas na 15. Bledskom strateškom forumu, koji tradicionalno predstavlja glavni spoljnopolitički događaj u Sloveniji.

 

Vučić će biti jedan od glavnih govornika na liderskom panelu “Evropa posle Bregzita i Kovida-19”.

“Forum na Bledu biće veoma interesantan. Mislim da je dobro da ste ovde, da čujete i druge ljude šta će da kažu. Mislim da smo nadomak značajnih promena, koje neće ići lako, ali će ići mnogo brže nego što su išle ranije u Evropi i svetu”, rekao je Vučić novinarima na Bledu, u predvečerje Foruma, a nakon sastanka sa premijerom Slovenije Janezom Janšom i svečane večere na kojoj su bili i premijeri Bugarske i Mađarske Bojko Borisov i Viktor Orban.

Njegov fokus, kako je najavio, biće na pitanju Kosova i Metohije iz ugla činjenice da se ne može praviti račun bez krčmara, da Srbija više ne pristaje da igra ulogu gubitnika devedesetih godina, te da neće dozvoliti da Srbija bude ponižena, a Srbi da se osećaju poraženim, jer onda, kako je rekao, problemima neće biti kraja.

On će oko podneva imati telefoinski razgovor sa kancelarkom Angelom Merkel, a po završetku zvaničnog panela imaće odvojen sastanak sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, što je posebno važno zbog razgovora koji slede u Vašingtonu 4. septembra i tri dana kasnije, 7. septembra, u Briselu.

Na glavnom panelu putem video linka govoriće i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah i generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva.

Govoriće i premijeri Italije Djuzepe Konte, Češke Andrej Babis, Poljske Mateuš Moravejcki, Mađarske Viktor Orban, Hrvatske Andrej Plenković i domaćin Slovenije Janez Janša.

Na kraju posete predsednik Slovenije Borut Pahor prirediće svečani ručak u čast predsednika Srbije u vili Zlatorog na Bledu.

(Kurir.rs/Tanjug)Komentari

komentara

Foto Twitter
Izvor/Autor Kurir.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.