VRTIĆI ZATVORENI, KO ĆE DA ČUVA DECU? Mnogi roditelji će raditi i na praznik, pa sad traže REŠENJE

0

Ponedeljak, 12. novembar, zvanično je državni praznik, ali će ga mnogi Beograđani ipak provesti na svojim radnim mestima, pa će zbog zatvorenih vrtića imati veliki problem šta da rade sa decom!

Sve državne predškolske ustanove na Dan primirja biće zatvorene, a veoma mali broj privatnih obdaništa će tog dana primati mališane. Tako će ponovo aktuelan biti baka-deka servis, dok je alternativa zvanični bebi-servis, pa čak i – igraonica.

– Standardno ne radimo za praznike, a tako će biti i u ponedeljak, jer nemamo dežurne službe – rekli su nam u skoro svim državnim vrtićima.

Decu treba dati u sigurne ruke
FOTO: Đ. KOJADINOVIĆ / RAS SRBIJA
Decu treba dati u sigurne ruke

Situacija sa privatnim je nešto drugačija i razlikuje se od vrtića do vrtića.

– Tu nema pravila i zavisi sve od organizacije samog vrtića. Privatni vrtići koji rade na praznike, isključivo to čine kako bi izašli u susret mnogim roditeljima koji su na poslu bez obzira što su državni praznici. Ne znamo tačno koliko će privatnih vrtića raditi – rekla je za “Blic” predsednica Udruženja privatnih vrtića Dušanka Tasić.

Jedan od retkih vrtića koji nikada ne praznuje je “Studio za decu Zmaj” na Paliluli.

– Od kada smo otvoreni, radimo za praznike, uglavnom dođe više od trećine dece. Mnogi rade u javnim službama kao što su GSP, zdravstvo, koje ne praznuju i bez kojih grad ne može da funkcioniše – kažu iz ove ustanove.

Onima koji ne mogu da računaju na bake i deke, tetke i teče prva opcija je gradski Bebi-servis.

– Nemamo evidentiranih poziva, što ne znači da neće biti pred sam praznik. Cena jednog dana iznosi 1.654 dinara, ali se na praznike uvećava za 110 odsto. Mi smo mobilni za praznike i uglavnom smo u mogućnosti da izlazimo u susret porodicama – ističe Ruzmilka Đotunović, direktorka Bebi-servisa.

I igraonice čuvaju mališane
FOTO: RAJKO RISTIĆ / RAS SRBIJA
I igraonice čuvaju mališane

U jednom od privatnih bebi-servisa sat čuvanja deteta sa bebisiterkom košta 500 dinara. S obzirom na to da su predškolske ustanove druga kuća za 70.000 mališana, roditelji koji nisu u mogućnosti da plate dadilju spas pronalaze u igraonicama. Usluga na sat vremena, uz nadzor deteta, kreće se od 200 do 400 dinara.

– Znamo svi dobro da vrtići ne rade na praznike, tako da roditelji uglavnom nalaze spas kod nas. Poželjno je da dete bude starije i decu koja stariju od četiri godine rado primamo na duže čuvanje. Sat vremena u igraonici s nadzorom košta 200 dinara – rekli su iz jedne poznate beogradske igraonice.

SA RODITELJIMA NA POSAO

Neke firme svojim zaposlenima izaći će u susret i omogućiti im da na posao dovedu svoje najmlađe. Radnici gde to nije dozvoljeno moraće da potraže pomoć bližnjih ili da budu spremni da plate dadilju po prazničnoj tarifi.

MUKE ČAK I SA ĐACIMA

Pored najmlađih, probleme bi mogli da zadaju i školarci. Naime, osnovci će već danas biti na mini četvorodnevnom raspustu, dok će srednjoškolci imati samo jedan dodatni slobodan dan u ponedeljak.

Izvor/Autor Blic.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.