Vodič za najjeftiniju vožnju kroz Beograd: Ako ovako plaćate, možete mnogo da uštedite, čak su i “šverceri” počeli da kupuju kartu

0 6,266

Postoje popusti za godišnje karte, rabat za veće uplaćene sume, a karta od 90 minuta može da se koristi i duže

Bus plus, Busplus, karta, otimanje karte
Foto: Petar Lazović

 

Svi putnici koji redovno plaćaju prevoz i redovno očitavaju karte imaju i određene pogodnosti kada je u pitanju cena busplus kartice.

 

Karta ili čitava mesečna dopuna više, kao i produženo trajanje vremenske karte dragoceni su za svakog putnika koji redovno izdvaja novac da plati gradski prevoz.

Ovo su mogućnosti za ostvarivanje popusta koji su na raspolaganju putnicima.

1. Rabat

Foto: Telegraf

Za uplate od 900 dinara i više na busplus karticu upisuje se i dodatnih 100 dinara. Tako, sa uplatom od 900 dinara dobijate 1.000 dinara na računu za plaćanje prevoza. S obzirom na to da je cena karte za 1. i 2. zonu 89 dinara, to znači da ćete za 900 dinara imati ne deset, već 11 karata, kao i ostatak od 21 dinar.

2. Godišnje karte

Foto: Telegraf.rs / Mateja Beljan

Karte za 365 dana ušteće vam jednu mesečnu dopunu za godinu dana. Tačnije, uz kartu za godinu dana plaćate 11 meseci, a 12. dobijate gratis. Međutim, za godišnju kartu potrebno je izdvojiti i pozamašnu svotu novca. Za zaposlene koji se voze u 1. zoni ona košta 32.890 dinara, za 1. i 2. zonu 36.025 dinara, za 1. 2. i 3. zonu cena je 42.790, a za sve četiri zone 54.890 dinara. Ove karte mogu da kupe i studenti (11.990 dinara za zonu 1), ali i druge povlašćene kategorije, osim nezaposlenih.

3. Produžena vožnja

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vremenske karte važe za tačno određeni period: 90 minuta, jedan, tri ili pet dana. Međutim, nakon isteka vremena važenja kartice, imate pravo da nastavite vožnju do poslednje stanice. Važno je samo da do isteka poslednjeg minuta važenja karte istu očitate u vozilu. Tako, na primer, ako ste zbog mnogo presedanja ili gužvi u saobraćaju u 89. minutu ušli u autobus i očitali kartu, kontrola će je čekirati kao validnu i kada joj vreme istekne. Naravno, dalja presedanja više neće biti moguća.

4. Posebna karta

Foto: Petar Lazović, Milena Djordjevic

Ako ste, kojim slučajem, zatečeni bez karte, vi još niste u prekršaju. Umesto da dajete podatke kontroloru i da dobijete prekršajni nalog, možete kupiti posebnu kartu koja važi do kraja dana za koji je izdata. Posebna karta svakako je najskuplja opcija, ali jeftinija je nego kazna i omogućava vam da do kraja dana koristite prevoz.

(Mateja Beljan – m.beljan@telegraf.rs)VIDEO DANA

Komentari

komentara

Foto Petar Lazović
Izvor/Autor Telegraf.rs

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.