VIRUSI NAPUNILI DOMOVE ZDRAVLJA Muke sa temperaturom i kašljem, evo ko je NAJUGROŽENIJI

0 57,499

Smena godišnjih doba u najavi, povratak dece u školske klupe i vrtiće, doveli su do povećanog broja pacijenata po domovima zdravlja, pre svega zbog tegoba prouzrokovanih virusima.

– U poslednje dve nedelje došlo je do znatnog porasta broja onih koji se žale na probleme gornjih respiratornih puteva, bilo da su to nos, grlo ili je u pitanju kašalj. Jako je bitno, posebno kod starijih osoba, da se sve to zaleči kako ne bi došlo do komplikacija – kaže za “Blic” doktorka Milica Nikolić.

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, u drugoj nedelji septembra zabeleženo je 11.921 slučaj akutnih infekcija respiratornih organa, od čega čak 36 odsto kod dece uzrasta od pet do 19 godina.

Ipak, problemi sa infekcijama respiratornih organa ne zaobilaze predstavnike gotovo nijednog starosnog doba, te ih imaju i oni mlađi od godinu dana, kao i oni preko 65 leta, jedino su razlike u broju registrovanih slučajeva koji su se obratili lekarima za pomoć.

Najviše pacijenata u školskom delu
FOTO: RAS SRBIJA
Najviše pacijenata u školskom delu

– Poslednja nedelja avgusta i prve nedelje septembra su tradicionalno kritične, budući da je ovo vreme prelaznih perioda kada deca kreću u školu, a odrasli se vraćaju sa odmora, te su curenje nosa, kašalj, bol u grlu, u glavi i pojačan umor rezervisani za ovaj period – dodaju lekari.

Svi su saglasni u jednom, a to je činjenica da neadekvatna ishrana, dugo sedenje ispred kompjutera i retko izlaženje mogu da pospeše razvoj virusa, kao i kontakt sa osobama koje ga već poseduju, te treba biti oprezan i primenjivati sve preventivne metode.

MUKE I SA ALERGIJAMA

Osim virusa, Beograđanima u ovom periodu velike probleme zadaje i ambrozija. Kako kažu lekari, mnogi građani ne mogu ni da raspoznaju da li ih muče virusi ili alergije.Komentari

komentara

Vaša email adresa neće biti objavljena.