VESIĆ: Usvojen plan regulacije zelenih površina Beograda

0

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je Gradsko veće usvojilo predlog Plana generalne regulacije sistema zelenih površina i uputilo ga Skupštini grada, koja će o njemu raspravljati na sednici u četvrtak, 29. avgusta


Kako prenosi Beoinfo, Vesić je istakao da će tako Beograd prvi put u istoriji dobiti urbanistički plan kojim se definišu zelene površine na teritoriji grada.

– Pre više od godinu dana doneli smo odluku da izradimo Plan generalne regulacije zelenih površina Grada Beograda, jer su dosadašnja iskustva pokazala da se poslednjih decenija tokom izrade generalnih i pojedinačnih planova videlo da informacije o zelenim površinama nisu u potpunosti implementirane, kao i da se u planovima utvrđene mere i uslovi za njihovu zaštitu, podizanje, uređenje i održavanje često ne sprovode – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, usvajanjem ovog Plana stvoriće se uslovi za očuvanje postojećih šuma i zelenih površina u sadašnjim granicama, unapređenje šuma i zelenih površina lošijeg kvaliteta i vrednosti, obezbeđivanje lokacija za podizanje novih šuma i zelenih površina i prilagođavanje evropskim standardima u pogledu obezbeđivanja odgovarajućih šuma i zelenih površina za potrebe unapređenja kvaliteta životne sredine.

Zamenik gradonačelnika je istakao da je osnovni cilj predmetnog Plana da se planirani sistem zelenih površina unapredi u zelenu infrastrukturu Grada Beograda integracijom s drugim prirodi bliskim prostorima, kao što su vodene površine i vodotokovi ili vlažna staništa.

– Planom je predviđeno postavljanje krovnih vrtova, ozelenjavanje fasada, izgradnja urbanih džepova sa zelenilom, što nam omogućava da na savremen način čuvamo prirodu i prirodne procese – izjavio je zamenik gradonačelnika.

On je naveo da je u ovom trenutku oko 15 odsto teritorija grada Beograda pokriveno zelenim površinama, a pre šest godina ova pokrivenost je bila za procenat manja – oko 14 odsto.

– Plan koji je usvojila Skupština grada Beograda podrazumeva da do 2025. godine oko 25 odsto teritorije grada bude pokriveno zelenim površinama. Da li ćemo u tome uspeti, videćemo, ali na nama je da se trudimo, a već ove jeseni pripremamo nekoliko aktivnosti u koje ćemo uključiti građane Beograda – rekao je.

Foto Pink
Izvor/Autor Informer

Vaša email adresa neće biti objavljena.