Vesić: U Beogradu će se znati komunalni red

0

Gostujući na „Studiju B”, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je Gradsko veće Grada Beograda prihvatilo incijativu Gradske opštine Vračar i gradskih i opštinskih odbornika sa ove opštine da se pravila koja važe za rad i emitovanje muzike iz ugostiteljskih objekata, koji rade u stambenim zgradama, prošire na pedeset metara oko zgrade.

 

 

– Godinama je u Beogradu na snazi odluka da ugostiteljski objekti koji rade u stambenim zgradama mogu da emituju muziku do 23 sata, da rade do ponoći radnim danom, a da emituju muziku do ponoći i rade do 1 sat vikendom. Sada će ta pravila da važe i za objekte koji su udaljeni 50 metara od zgrade samo na teritoriji Vračara. Ja verujem da je ovo dobara odluka jer smo imali mnogo žalbi građana na buku. Kao što je bila dobra odluka Gradske opštine Vračar, koju je grad prihvatio, da se zabrani postavljanje letnjih bašta na parking mestima, jer čemu onda parking mesta.

 

Naš posao je da radimo u interesu građana. Ova odluka će u utorak biti na dnevnom redu sednice gradske skupštine – rekao je Vesić.

 

Vesić je istakao da su u toku izmene i dopune Zakona o buci na osnovu koje će Komunalna milicija imati ovlašćenje da na licu mesta, bez pozivanja ovlašćene firme za merenje buke i zakazivanja merenja, kazni svaki objekat koji emituje buku višu od propisane.

– Komunalni miliocioneri imaće ručne aparate za merenje buke, odmah će praviti zapisnik i izricati kazne. Vreme je da se problem buke reši i čim stupi zakon na snagu, odmah počinjemo kontrole. Nemam ništa protiv da rade i emituju muziku restorani, ali ne mogu da terorišu obične ljude – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je potvrdio da će od 1. decembra biti zabranjena tokom dana dostava robe prodavnicama i restoranima sa javnih površina, saobraćajnica i trotoara. 

– Ova dostava će moći da se vrši samo noću, odnosno između 20 i 7 sati ujutro. Nećemo više gledati kako vozilima zakrče čitave trake tokom dana u špicu. Tako ćemo da zaštitimo građane. Inače, spremamo veoma tehnološki napredno rešenje za bahato parkiranje – čuvena četiri migavca, parkiranje u žutoj traci. Predstavićemo ga građanima odmah posle Nove godine. U Beogradu će se znati red, građani će biti zaštićeni, a oni koji su bahati, biće kažnjeni – poručio je Vesić.

 

Vesić je rekao da će Skupština grada u utorak raspravljati o predlogu Odluke o izmenama i dopunama odluke o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrade kao i Odluke o utvrđivanju urbanističkih zona i blokova za održavanje i unapređivanje svojstava zgrade na teritoriji grada Beograda.

 

– Osnov za donošenje ovih odluka sadržan je u Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada koji je donet 2016. godine. Uvažavajući javni interes koji je zakonom ustanovljen kroz održivi razvoj stanovanja, što obuhvata unapređenje uslova stanovanja, održavanje i upravljanje zgradama pristupilo se pripremi i donošenju navedenih odluka. Promenama Statuta grada Beograda kojom je sprovedena obećana decentralizacija, gradskim opštinama data su brojna ovlašćenja među kojima je i mogućnost da obezbede sredstva za bespovratno sufinansiranje aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrade na svom području – pojasnio je Vesić.

 

Prema njegovim rečima, na ovaj način će Grad Beograd i gradske opštine direktno uticati na poboljšanje uslova života građana na svom području i to na način da će se nakon realizacije projekta moći za svaki konkretan objekat pribaviti energetski pasoš.

 

– Odlukom o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrade uređuje se bespovratno sufinansiranje aktivnosti u okviru projekata na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrade u cilju sprečavanja nastanka štetnih posledica po život ili zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti na teritoriji Grada Beograda, i to: obezbeđivanje i postupak dodele sredstava, kao i procenat učešća i uslovi finansiranja – rekao je Vesić i dodao da je Grad Beograd poslednjih pet godina uredio oko 500 fasada, a da će se kroz ovu odluku samo naredne godine, zajedno sa građanima, urediti više hiljada fasada.

 

Sredstva za učešće u finansiranju aktivnosti u okviru projekata na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrade obezbeđuju Grad Beograd i gradske opštine i mogu maksimalno iznositi 90 odsto predračuna potrebnih finansijskih sredstava, rekao je Vesić i dodao da će se o tome stanari zgrada dogovarati sa gradskim opštinama.

Foto TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb
Izvor/Autor Beograd.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.