Vesić najavio mere za bolji položaj slepih i slabovidih

0 1,044

Povodom Međunarodog dana slepih i slabovidih osoba, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić razgovarao je danas u Starom dvoru sa predstavnicima udruženja slepih i slabovidih “Gledamo srcem” i najavio donošenje povelje kojom će Grad Beograd i njegove opštine preuzeti određene obaveze u cilju poboljšanja položaja tih osoba.

 

Vesić je podsetio da je predsednik tog udruženja Boban Veličković odbornik u Opštini Zvezdara i ujedno prvi odbornik koji je slep i slabovid u Srbiji.

To, dodao je, pokazuje da su najzad i predstavnici tog dela naše populacije počeli da ulaze u zvanične institucije što znaci da će se brže rešavati i njihovi problemi.

Vesić je, između ostalog, naveo da je poslednjih godina na teritoriji Beograda urađeno oko 26 kilometara taktilnih staza, kao i da je u poslednje dve godine ozvučeno 89 raskrsnica zahvaljujući kojima slepe i slabovide osobe mogu na tim mestima lakše da pređu ulicu.

Tanjug

Naveo je da to nije dovoljno i da kao društvo treba da učinimo više za slepe i slabovide i istakao da je današnji dan prilika da se podsetimo koje sve obaveze, kao društvo, imamo kada je reč o tim osobama.

Dodao je da je danas dogovoreno da Udruženje slepih i slabovidih Beograda, zajedno sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu, pripremi povelju kojom će Grad Beograd i njegove opštine preuzeti određene obaveze u cilju poboljšanja položaja slepih i slabovidih.

 Reč je o merama koje će naše šalter sale učiniti dostupnijim, a kontakt sa administracijom boljim. To podrazumeva i obaveze koje se odnose na izradu novih taktilnih staza, ozvučenih raskrsnica, kao i na pitanja o zapošljavanju – rekao je Vesić.

Tanjug

Dodao je da se prilikom današnjeg susreta razgovaralo i o problemima u javnom prevozu, ozvučenju info-tabli na stajalištima i drugim načinima za pomoć slepim i slabovidim sugrađanima.

– To su sve stvari koje su za društvo male, ali za njih veoma značajne. Zato smo odlučili da napravimo povelju kojom ćemo se obavezati mi, gradske opštine, gradska preduzeća i službe da sarađujemo i uključimo planove ovog, ali i drugih udruženja osoba sa invaliditetom u svoje planove – rekao je Vesić.

Predsednik udruženja “Gledamo srcem” Boban Veličković je rekao da je sastanak sa zamenikom gradonačelnika bio konstruktivan i izrazio zadovoljstvo što će povelja omogućiti da slepi i slabovidi budu vidljiviji u društvu.Komentari

komentara

Foto Tanjug
Izvor/Autor Informer.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.