Vesić na festivalu “Trešnja” najavio subvencije za poljoprivrednike: To je najveća razvojna šansa Beograda (FOTO)

0

Vesić je prethodno sa ambasadorom Švedske u Srbiji Janom Lundinom, predstavnicima Grada Beograda i opštine Grocka obišao i voćnjake trešnje poljoprivrednika Dušana Milosavljevića iz Ritopeka gde se pridružio mališanima iz vrtića “Lane Grocka” u berbi trešanja.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić posetio je danas festival “Trešnje” u naselju Ritopek u opštini Grocka i tom prilikom istakao da je poljoprivreda najveća razvojna šansa Beograda i da će Grad uvećati subvencije za poljoprivredu i na sve načine pomoći poljoprivrednicima, a posebno voćarima.

Vesić je prethodno sa ambasadorom Švedske u Srbiji Janom Lundinom, predstavnicima Grada Beograda i opštine Grocka obišao i voćnjake trešnje poljoprivrednika Dušana Milosavljevića iz Ritopeka gde se pridružio mališanima iz vrtića “Lane Grocka” u berbi trešanja.

– Trešnje su zaštitni znak Ritopeka i najbolji proizvod Grocke, jedne od najlepših gradskih opština, koja svoj razvoj treba da bazira na turizmu i poljoprivredi, a posebno voćarstvu – rekao je Vesić novinarima u Ritopeku.

Dodao je da Grad Beograd i Vlada Srbije pokušavaju da pronađu strateškog partnera za gročansko preduzeće “Voćarske plantaže” koje je u stečaju, kako bi se na taj način dao “novi zamah” voćarstvu u tom kraju.

Goran Vesić na festivalu trešnje

Foto: Skupstina grada

– Naš plan je da svaka prigradska opština dobije bar jednu investiciju. Pečelo je sa Obrenovcem i “Mei tom”, a sada su na redu i Grocka, Mladenovac, Sopot, Barajevo, Lazarevac – naveo je Vesić.

Naglasio je da je Beograd posle Vojvodine drugi poljoprivredni region u Srbiji, sa 242.000 hektara obradivog zemljišta, od čega se, kako kaže, obrađuje 150.000 hektara i izdaje između 20 i 25 hiljada hektara. Istakao je da Grad iz godine u godinu sve više izdvaja za poljoprivredu i da je ove godine iz gradskog budžeta izdvojeno više od 200 miliona dinara, dok je 2014.godine opredeljeno 40 miliona dinara, a 2011.godine svega nekoliko desetina miliona dinara.

Vesić je podsetio da je izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu uvedena poljoprivredna inspekcija koja kontroliše izdavanje poljoprivrednog zemljišta što će, istakao je, povećati prihode namenjene za razvoj poljoprivrede, pre svega, za atarske puteve, protivgradnu zaštitu, poljočuvare… Najavio je da će Grad Beograd sledeće godine uvesti poljočuvare čiji će zadatak biti da štite obradive površine od stvaranja divljih deponija ili nezakonitog obrađivanja.

Goran Vesić na festivalu trešnje

Foto: Skupstina grada

Gradski sekretar za privredu Milinko Veličković rekao je da je poljoprivreda na visokom mestu na lestvici razvoja privrede Grada Beograda i podsetio da je 2014.godine iz gradskog budžeta izdvojeno 20 miliona dinara za subvencije u poljoprivredi, dok je ove godine taj iznos deset puta veći.

– Ove godine su sprovedena četiri javna poziva, najveće interesovanje bilo je za poljoprivrednu mehanizaciju i za pčelarstvo za koje je 2015.godine dato simboličnih dva miliona dinara, dok je u ovoj godini izdvojeno 30 miliona dinara – rekao je Veličković.

Osvrnuo se i na projekte koje Grad trenutno sprovodi u opštini Grocka, Veličković je naveo da je ove godine završena prva faza sistema za navodnjavanje, započetog u vreme bivše vlasti i oko kojeg se, kako je rekao, vodi sudski spor.

– Stavili smo sistem za navodnjavanje u funkciju, gledaćemo da sledeće godine odvojimo sredstva za završetak preostale dve faze – rekao je Veličković.

Govoreći i potencijalima za razvoj turizma u Grockoj, ukazao je na potrebu da se izgradi pristanište pored Dunava za turističke brodove.

Predsednica opštine Grocka Živadinka Avramović istakla je da festival “Trešnje”, koji je obnovljen prošle godine, ima poseban značaj za meštane Ritopeka jer je, kaže, trešnja glavni izvozni proizvod tog naselja.

Avramović je zahvalila gradskoj upravi što prepoznaje potrebe poljoprivrednika i voćara iz opštine Grocka. Napomenula je da tom kraju nedostaje fabrika za preradu voća u kojoj bi se prerađivao višak voća za domaće i inostrano tržište. U okviru festivala “Trešnje” u Ritopeku održavaju se i sportske igre, sajam mehanizacije i takmičenje u kuvanju riblje čorbe, kupusa i gulaša.

(Telegraf.rs)

Foto Skupstina grada
Izvor/Autor Telegraf

Vaša email adresa neće biti objavljena.