Vesić: Do proleća 2023. godine 15 novih vrtića

0

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas radove na izgradnji kombinovane dečije ustanove u naselju Bežanijska kosa na Novom Beogradu koji će, kako je rekao, biti završeni do marta sledeće godine.

Vesić je naveo da je u glavnom gradu u poslednjih godinu i po dana izgrađeno ili se gradi osam vrtića.

“Završen je vrtić u Surčinu, završava se u Krunskoj ulici, završen je u Ulici patrijarha Pavla, skoro je završen vrtić u Novogradskoj ulici. Vrtić u ulici Miloja Zakića na Čukarici biće pušten već u septembru, kao i vrtić u Belom Polju u Obrenovcu, a na Novom Beogradu imaćemo još dva vrtića – ovaj na Bežanijskoj kosi koji smo počeli i u Bloku 62 koji ćemo početi u narednom periodu”, naveo je Vesić. Pojasnio je da će vrtić na Bežanijskoj kosi biti završen do marta sledeće godine i da će u njemu biti mesta za skoro 200 dece.

“Deca će već na proleće sledeće godine ovde ići u vrtić”, dodao je Vesić.

Osim pomenutnih osam vrtića, Vesić je rekao da je Grad Beograd izabrao izvođače za još sedam vrtića – u naseljima Braće Jerković, Mirijevo, Miljakovac 3, Borča, Sremčica, Stepojevac i opštini Mladenovac.

 

“U Beogradu će do proleća 2023. godine biti izgrađeno 15 novih vrtića, a to je nešto što se nikada nije desilo u gradu”, rekao je Vesić i istakao da će to omogućiti da više nema liste čekanja za mesto u vrtiću.

Naveo je da je ove godine bilo oko 3.900 žalbi na upise u vrtiće i dodao da je oko 1.900 pozitivno rešeno.

“Samo sa ovim vrtićima imaćemo dovoljno mesta da deca više ne budu na listi čekanja. U nekim opštinama ima više dece, a manje vrtića i s obzirom na to da su deca teritorijalno vezana za vrtiće nije realno da dete koje živi na Čukarici ide u vrtić na Voždovcu”, rekao je Vesić.

Zato će se, dodao je, u opštinama u kojima ima više dece praviti još vrtića, te kao primer naveo opštinu Zemun gde će se raditi vrtić u naselju Altina.

Vesić je rekao da u Beogradu trenutno u vrtiće ide skoro 74 odsto dece, dok je 2017. godine išlo oko 45 odsto dece.

Istakao je da je 74 odsto evropski prosek i dodao da nema puno gradova u Evropskoj uniji gde 74 odsto dece pohađa organizovanu predškolsku nastavu.

“Lista čekanja 2016. godine za decu u vrtićima je bila oko 10.000 dece, prošle godine nešto manja od 2.000, ove godine će sigurno biti manja od 1.000, a sa novim vrtićima više nećemo imati listu čekanja. To je ono što je naša politika, da naša deca imaju mesto u vrtićima i školama i da ovo bude grad koji je okrenut deci”, dodao je Vesić.

Foto beoinfo.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.