Velike PROMENE: Ovo su novine sa kojima će se susresti đaci u novoj školskoj godini!

0 22,987

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio ideju ministarstva

Đaci u više od 700 srpskih osnovnih škola već od 1. septembra nosiće uniforme na časovima, otkriva ministar prosvete i obrazovanja Mladen Šarčević. Prema njegovim rečima, ova novina biće zasad uvedena u 55 odsto od 1.350 škola, koje će same odlučivati ko će praviti uniforme i kako će ih finansirati.

Ministarstvo prosvete je izdalo preporuku da sve škole treba da uvedu uniforme, a one koje to još nisu učinile imaju obavezu da se izjasne do kraja septembra da li to žele. Ako preporuku odbiju, biće u podređenom položaju kada dođe na red finansiranje na osnovu ukupnog vrednovanja škola.

Nema uniformi, nema para

– Škole koje ne budu htele da uvedu uniforme biće u podređenom položaju kada dođe na red finansiranje – Mladen Šarčević

 

Uniforme za sve

Ministar Mladen Šarčević ističe da je ideja ministarstva da što više škola uvede obavezno nošenje uniformi.

– Sve škole imaju obavezu da se izjasne o preporuci ministarstva u vezi s uvođenjem uniformi. Za sada je nešto više od polovine škola odgovorilo pozitivno, ali mi čekamo da svi dostave odgovore, pa ćemo izaći sa konkretnim brojkama. Zato ćemo tek krajem septembra imati precizniju sliku. Škole, naravno, imaju mogućnost i da odbiju da uvedu uniforme, ali će onda biti u podređenom položaju kada dođe na red finansiranje. Ovde poenta nije u uniformisanju, već u ukidanju socijalne razlike među učenicima. Želimo da se izbegne hvalisanje skupom i markiranom garderobom. Ne treba da postoji razlika među đacima, jer je škola mesto gde se pokazuju red i vaspitanje. Svaka škola će sama odlučivati o izgledu uniformi, a praviće ih tekstilne škole širom zemlje. To mogu biti odela za dečake i devojčice, posebne majice, duksevi sa šivenim amblemom škole. Na volji je učenika, nastavnika i direktora da odlučuju o tome – objašnjava Šarčević.

mladen-sarcevic

Za osnovce tri nova predmeta

Ministar prosvete Mladen Šarčević ističe i da đake osnovnih škola od ove godine očekuju i tri nova predmeta koja će se učiti kroz projekte i neće im zadavati dodatnu muku.

– Predmeti su informatika, fizičko i zdravstveno vaspitanje, kao i tehnika i tehnologija koja predstavlja modernizovano tehničko obrazovanje. Nastojimo da kao međupredmetni sadržaj uvedemo preduzetništvo i finansijsku pismenost. Odmah da se razumemo, ovo neće biti dodatni predmeti koji će opterećivati đake. To će se učiti kroz već postojeće predmete u školi, kroz projekte i seminare uz obuku stručnih lica – otkriva Šarčević.

– Što se tiče plaćanja, deca koja potiču iz socijalno ugroženih kategorija uniforme će dobijati besplatno dok će ostali plaćati simboličnu cifru uz pomoć lokalnih samouprava, ali i našeg ministarstva. Cena će zavisiti od onoga za šta se škole odluče – naglašava ministar.

Da je povratak uniformi u osnovne škole odlično rešenje za mnoge probleme u ovom sektoru smatra i predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić.

– Učenice u školu dolaze obučene u kratkim suknjama, sa dubokim dekolteima, golih stomaka, a učenici glume mangupe sa gradskog asfalta. Takmiče se ko će se lepše i skuplje obući. To nije prikladno za decu tih godina i dodatno pravi razliku među imućnima i siromašnima. Zato bi uvođenje školskih uniformi trebalo to da promeni. Drago mi je što je ministarstvo već spremilo potencijalne sankcije za škole koje ne uvedu uniforme – kaže Antić.

U OŠ “Nikola Tesla” u Vinči, gde đaci već godinama nose uniforme, kažu da je ova ideja dala rezultate.

– Za dečake smo izabrali plave, a za devojčice roze uniforme i svi su zadovoljni, niko nema potrebu da se ističe garderobom. Ideja je da se umanji socijalna razlika među učenicima, ali i da roditeljima bude praktičnije jer deca neće prljati svoju garderobu – smatra direktor ove škole Dragoljub Gačić.

studenti

Đaci migranti u hidžabu?

Od 1. septembra u državne škole u Srbiji krenuće i oko 750 dece migranata. Najviše se očekuje da ih bude u beogradskoj opštini Palilula i u Šidu. Ova odluka uzburkala je javnost zbog mogućeg odevanja izbeglica u muslimansku versku nošnju. Prema rečima resornog ministarstva, izbeglice sa Bliskog istoka imaće ista prava i kvalitet nastave kao i srpska deca i sve će biti podređeno njihovim običajima i navikama kako bi brže savladali gradivo.

– Deca migranti će imati dva časa dnevno u razredu i dva časa u okviru tematskih i jezičkih radionica. Svi će biti raspoređeni prema uzrastima i znanju po odeljenjima i učiće kroz redovne predmete. Što se tiče njihovog odevanja, o kojem se spekuliše ovih dana, o tome nećemo mnogo diskutovati jer je Srbija kulturna zemlja koja ljude ne deli na osnovnu vere i nacionalnosti. Svakako dok se ustavni sud ne pozabavi time, škola ne može zabraniti devojčici da nosi hidžab u školi – kažu u ministarstvu.Komentari

komentara

Foto  Srbija Danas / Saša Džambić Profimedia
Izvor/Autor SrbijaDanas

Your email address will not be published.