Velike gužve za nova dokumenta: Čeka se danima

0

 

Pred šalterima policijskih uprava ovih dana su velike gužve, jer građani žure da pred godišnje odmore zamene pasoše kojima je istekla važnost, kao i lične karte. MUP saopštava da je povećan broj šaltera sa 390 na 480, a u najopterećenijim policijskim stanicama produženo je i radno vreme. Pozivaju građane da na vreme provere važnost svojih putnih isprava i ličnih dokumenata i pravovremeno podnesu zahtev za izdavanje novih, ne čekajući poslednji trenutak.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je u prvoj polovini ovog meseca, u odnosu na isti period 2019. godine, pre izbijanja pandemije koronavirusa, broj zahteva za izdavanje ličnih dokumenata, pasoša i ličnih karata građana veći za 40 odsto.

-Od početka meseca u svim policijskim upravama i stanicama u Srbiji dnevno se podnosi u proseku oko 10.000 zahteva, a osim toga svakodnevno oko 8.500 građana dođe u policijsku stanicu da podigne lična dokumenta, pasoše i lične karte, navodi MUP.

Ističu da je samo tokom ponedeljka izdat rekordni broj ličnih dokumenata – 9.139 pasoša i 3.164 lične karte.

-Da bismo unapredili rad i ubrzali proces, a time i građanima omogućili da efikasnije dođu do ličnih dokumenata, povećan je broj šaltera sa 390 na 480, a u najopterećenijim policijskim stanicama produženo je i radno vreme, dodaje se u saopštenju.

Napominju i da usled epidemijske situacije, veliki broj građana nije pravovremeno produžio ili zamenio lična dokumenta, zbog čega je ove godine znatno povećan broj zahteva.

-Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzelo je sve mere kako bi efikasno odgovorilo na povećane zahteve građana i poziva ih da na vreme provere važnost svojih putnih isprava i ličnih dokumenata i pravovremeno podnesu zahtev za izdavanje novih, ne čekajući zadnji trenutak, pred istek dokumenta, da to učine, zaključuje se u saopštenju MUP-a.

Građani po nekoliko dana čekaju u redovima

Iako se prijava vrši preko portala e-Uprave, mnogi pokušavaju da ubrzaju taj postupak i da bez zakazivanja dođu da podnesu zahtev za dokumenta. Velike gužve su i po nekoliko dana se čeka u redovima.

-Od 4 ujutru sam ovde, pre mene je bilo deset ljudi. Malo sam u neverici, kaže jedan mladić koji čeka u Novom Sadu.

Ističe da su na portalu e-Uprave termini zakazani i mesec dana unapred. 

Vaša email adresa neće biti objavljena.