Već platio 8 milijardi evra, da li će platiti još: Još jedna “pobuna” protiv Googlea

0
Internet gigant je već ranije odbacio ocene da nepošteno favorizuje svoje servise u pretrazi, za šta ga sada ponovo optužuje 165 kompanija

Grupa od 165 kompanija i industrijskih tela pozvala je regulatore Evropske unije da zauzmu stroži stav prema kompaniji Google, navodeći da američki tehnološki gigant nepošteno favorizuje sopstvene servise u svom pretraživaču interneta.

Grupa, koju čine kompanije iz SAD, Velike Britanije i iz 21 države EU, u zajedničkom pismu komesaru EU za konkurentnost Margrete Vestager navodi da Google daje povlašćen položaj svojim servisima za smeštaj, putovanja i zapošljavanje u rezultatima pretrage. Kompanije su zatražile da takva praksa bude prekinuta.

 

Google, koji posluje u sastavu Alfabeta, ranije je odbacio ocene da nepošteno favorizuje svoje servise. Taj tehnološki gigant navodi da korisnici nisu neraskidivo vezani za njega i da im je konkurencija dostupna jednim klikom na internetu.

Vestagerova je tokom prethodne tri godine izrekla kazne Google-u u ukupnom iznosu od 8,25 milijardi evra zbog zloupotebe položaja na tržištu i favorizovanja svojih servisa za kupovinu, operativnog sistema  Android i svog posla sa reklamama.

Grupa od 165 kompanija navodi da se one nadmeću međusobno da bi ponudile najbolju uslugu korisnicima, ali da postoji jedna firma koja se ne takmiči pošteno i da je to – Google.

(Telegraf.rs/Srna)

Foto Pixabay
Izvor/Autor Telegraf.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.