Uređenje dvorišta koje ostavlja bez daha tokom čitave godine

Kosilice za travu

Proleće je pravo vreme da dvorište ispred kuće, zgrade ili drugog stambenog i poslovnog objekta dobije novi sjaj zelenila, blistavost, svežinu i prve cvetne izdanke. Da bi se stvorila svake godine oaza idealna za relaksaciju, mir, komfor i uživanje svih generacija, potrebno je da se prirodno okruženje adekvatno održava.

Postoji čitav niz opreme koja donosi olakšanja kada je u pitanju uređenja otvorenog ambijenta, kao što su kosilice za travu, prskalice i creva, trimeri za travu i mnogo toga drugog. Važno je nabaviti kvalitetne kosilice ili trimere, a predlaže se čak i nabavka obe varijante, kako bi dvorište izgledalo besprekorno uredno, čisto i lepo.

Zašto je važno adekvatno održavanje trave u dvorištu?

Travnate površine i dalje su najzastupljeniji deo u dvorištima porodica, iako postoje varijante postavljanja behatona, izrade kamenih staza i drugih varijanti uređenja ambijenta na otvorenom. Pravilno održavanje dvorišta podrazumeva nabavku kosilice za travu, a veliki broj porodica odlučuje se da trimeri za travu bude optimalno rešenje za svaki teren.

Bez obzira na odluku, svaki vid opreme za održavanje trave apsolutno je neophodan u domaćinstvu, jer bi u suprotnom dvorište preplavio korov, nečistoće, kao i nastanjene brojne biljne i životinjske vrste. Naravno, ručno održavanje je jako teško, pa se mašine koje olakšavaju košenje, zaprašivanje biljaka, odstranjivanje korova i posvećivanje pažnje cveću, pružaju pravo zadovoljstvo jednostavnom upotrebom.

Kako pravilno odabrati kosilicu za dvorište?

Široka ponuda proizvođača učinila je da su na tržištu dostupne veoma raznolike kosilice za travu, a na osnovu budžeta i performansi nije uvek jednostavno pronaći idealan model za sopstvene potrebe uređenja dvorišta. Naime, danas je dostupna ručna i motorna varijanta, akumulatorska, zatim električna, robotska i traktorska.

Kako je tip robotske izuzetno skup, obično se za domaćinstva predlažu druge navedene vrste kosilica za travu. U svakom slučaju, kosilice za travu koriste se za održavanje ravnijih terena, koji mogu da imaju veliku površinu, čak i izrazito gustu travu, busene i brojne biljke koje rastu prilično visoko. Prednost se uvek daje ekološki prihvatljivim varijantama, sa niskim stepenom buke i što manju potrošnju goriva.

Zašto su trimeri danas idealno rešenje za efikasno košenje?

Pored toga što se često kupuju kosilice za travu različitog kapaciteta, pogonskog goriva i principa rada, veliki broj kupaca odlučuje se i za trimere. Naime, trimeri za travu namenjeni su košenju raznovrsnih terena, što znači da ne moraju biti u pitanju tereni bez neravnina, kao što je to slučaj sa kosilicama.

Danas su dostupni električni i benzinski, a izbor idealne varijante zasniva se na proceni, dok veliki broj osoba prednost daje pogonu benzina. Trimeri za travu se nose u predelu ramena i bokova, zbog čega stvaraju i teret korisniku, za razliku od pridržavanja, guranja ili jednostavno praćenja rada same automatske kosilice.

Dvorište je prostor u kojem se uživa svakodnevno, posebno tokom prolećnih, letnjih i toplijih jesenjih dana, zbog čega uvek treba da bude uređeno i lepo. Da bi to bilo izvodljivo, kupuje se pesticidi i sredstva za održavanje, kosilice za travu, ali sve češće i trimeri za travu, što su sve elementi pravilnog negovanja prirodnih lepota i površina u ambijentu za opuštanje i uživanje čitave porodice.