UPRAVNICI PIJACA PRIMAJU NOVAC ISPOD RUKE Direktor Sočo tvrdi da ima čak 300 nelegalnih tezgi

Na gradskim pijacama ima 100 do 300 nelegalnih tezgi, koje neovlašćeni zakupci koriste u dosluhu sa upravnicima, kaže direktor “Gradskih pijaca” Ivan Sočo.

Najviše neovlaščenih tezgi, kako ističe Sočo, ima na manjim pijacama i u prigradskim naseljima jer je kontrola najlošija.

– Do pojave nelegalnih pijačnih tezgi dolazi kad se zakupci prijave pod drugim imenom. Dužnost upravnika pijace je da, kad se pravi zakupac ne pojavi 30 dana na svojoj tezgi, stavi to u zapisnik i odredi mu kaznu, ali to se ne dešava. Oni svesno dopuštaju da pijaca nelegalno posluje – objašnjava Sočo, dodajući da se takvi slučajevi najčešće mogu pronaći na Kanarevom brdu i u Rakovici.

Većina upravnika pijaca u udaljenijim naseljima, kako kaže Sočo, na tim mestima rade više od 30 godina i navikli su da obavljaju funkciju po principu “ispod ruke”.

8HxktkqTURBXy9iNDY2ZjczM2JjMjU3N2ZjYWEyYTMyMWEwMjYyYjUwNS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA
– U dosluhu sa registrovanim zakupcem, oni neovlašćenim prodavcima naplaćuju rentu od oko 300 dinara dnevno. Umesto da zakupac legalno registruje tezgu pod svojim imenom i plaća mesečnu nadoknadu od 100 evra, on daje sličnu količinu novca ovlašćenom korisniku tezge i upravniku pijace. Takvom poslovanju će uskoro doći kraj, jer će pijačne tezge moći da koriste samo registrovani korisnici – najavljuje direktor “Pijaca”, dodajući da je takav sistem rada već počeo da se primenjuje na većim zelenim tržnicama.

U 2015. SVAKI DRUGI BIO “DIVLJAK”

Sočo, ipak, navodi da je broj nelegalnih tezgi tri puta manji nego lane.

– Trenutno ima tri do 10 odsto nelegalnih pijačnih tezgi na teritoriji grada, a prošle godine ih je bilo 30 do 50 odsto. Dok svaka pijačna prodaja ne postane legalna, ići ću ako treba i od tezge do tezge i proveravati papire – jasan je Sočo.

Blic

Komentari su zatvoreni.