UDARA NA JETRU, BUBREGE, NERVNI SISTEM, A TROMB SE NAJČEŠĆE JAVLJA U OVIM ORGANIMA!

Dramatično upozorenje doktora iz Kliničkog centra Niš

printscreen RTS
0 6,715

U Kliničkom centru u Nišu trenutno je hospitalizovano 384 pacijenta zaraženih virusom korona, od kojih su dve trećine u jako teškom opštem stanju, kaže pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković.

 

Polovina pacijenata, njih 190, zahteva oksigenu terapiju, što je, kaže Janković, veliki izazov za čitav zdravstevni sistem u Nišu.

Najveći klinički izazov je, kaže Janković, više od 60 pacijenata u jedinici intenzivne nege, od kojih je polovina na invanzivnoj mehaničkoj ventaliciji, a polovina zahteva intenzivnu respiratornu potporu.

– Jako su dramatične kliničke slike i prezentacija kovid-19. Dešava se da se nema dovoljno vremena da se istestira čovek, da se jegovo stanje toliko pogorša da je nužan hitan transport i kod nas sa tipičnom kliničkom manifestacija kovida-19 i mi nemamo vremena da ga stavimo u neku poluizolaciju jer vrlo brzo iziskuje intenzivno lečenje. U KC Niš nemamo asimptomatske lakše, slučajeve – kaže dr Janković.

– Za razliku od gripa, kada smo imali pacijente na mehaničkoj ventilaciji, jako je teško bilo postići adekvatnu oksigenaciju pluća, sad mnogo manje imamo taj problem. Sada bolest ima sistemski karakter i prvenstveno deluje na koagulativni sistem, iz minuta u minut je pitanje da li se može javiti komplikacije vezano za akutno popuštanje jetre, naročito popuštanje bubrega. Imamo opravdane sumnje, javlja se učestalost tromba, i u centralnom nervnom sistemu i u bubrezima. Sada već veliko kliničko iskustvo koje imamo ukazuje da je ovo daleko od banalne respiratorne infekcije, čak i one najozbiljnije koju smo imali kod infekcije svinjskog gripa. Pune su jedinice intenzivne nege i u manjim bolnicama, Užicu, Čačku

On je u uključenju za TV Pink rekao da je u Kliničkom centru u Nišu dosta dece koja su na jednodnevnoj ili višednevnoj opservaciji i kod kojih nisu zabeležene teže kliničke slike, a da su trenutno smeštene i dve trudnice od kojih je jedna na mehaničkoj ventilaciji.

Druga trudnica iz Kuršumlije je primljena pre četiri dana i ona se nalazi u stanicionaru bez kiseoničke potpore.

printscreen/tanjug
 

“Imali smo smrtni ishod trudnice u petom, šestom mesecu trudnoće, što pokazuje da kovid-19 ne bira ni starosnu strukturu, ni pol”, rekao je Janković.

Naveo je da je u poslednjih nekoliko dana u Klinički centar u Nišu primljeno više od 20 pacijenata iz Gerontološkog centra Gadžin Han.

Kaže da je u Nišu relativno stabilna situacija poslednje dve nedelje, jer je broj prijema i otpusta u dobrom odnosu, tako da se broj pacijenata u Kliničkom centru u Nišu ne povećava nekom velikom brzinom.

“Ako se nastavi ovaj trend bez nekog značajnijeg povećanja broja prijema, mislim da ćemo vrh pika koji očekujemo pretpostavljam krajem nedelje dočekati sa dovoljno kapaciteta”, rekao je Janković.

Naveo je da je u Kliničkom centru u Nišu jošs 160 slobodnih postelja za kovid pacijete i oko 20 slobodnih mesta u jedinici intenzivne nege.

Kaže da je trenutno jedna trećina pacijenata uglavnom iz Niša, a dve trećine iz gotovo svih mesta jugoistočne Srbije.

 

 VIDEO DANA

Komentari

komentara

Foto printscreen RTS
Izvor/Autor Informer.rs

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.