U SUSRET BEOGADSKIM IZBORIMA

0 487
U SUSRET BEOGADSKIM IZBORIMA
 
Velika je privilegija nekog grada da preuzme titulu glavnog grada neke države.Tako bi trebalo da bude i sa našim Beogradom.
Glavnim gradom Srbije su vladali mnoge vlasti, monogi ljudi, mnogi gradonačelnici.
Neki su se proslavili, neki su ga uneredili, neki zapustili, nekima je to bilo samo partijsko namštenstvo.E sa takvima je Beograd imao samo štete, a nikada nikakve koristi.
 
Beogradom u poslednjih dve i po decenije vladaju takav tip gradonačelnika koji su više želeli pomoću njega da više sebe dignu i unaprede, no sam velegrad kakav je Beograd.
 
Beograd u poslenjih deceniju i po nije imao nijednog gradonačelnika koji je imao hrabrosti, volje, odvažnosti da od Beograda napravi čisti grad ulica, trotoara, kolovoza, promenada i kultivisanih GSP-stajališta recimo.
 
Nijedan jedini gradonačelnik Beograda nije imao kuraži da donese sistemski zakon koji bi uredio tu materiju, da ako bar pola Srbije izgleda kao deponija, da bar imamo jedan glavni grad kao uzor ostalim gradovima po čistoći i blistavosti.
Ne, to se Beogradu jošnije desilo?
 
Zašto se to nije desilo Beogradu, kada se to isto desilo recimo Zagrabu, Ljubljani, Beču, Berlinu, Cirihu?Da bude čist, da bude primer i opravda ime koje nosi?
 
Zato, što niti Beograd, niti Srbijija cela nemaju uredjen sistem baš za ništa, pa ni za to kako držati i održavati glavni grad Srbije u komunalnom i higijenskom smislu.
 
Breogradu hitno treba neko na njegovom čelu koji draži do tih sistemski uredjenih stvari, i koji vrlo insistira da i cela Srbija, pa tako i Beograd bude nešto što će biti tako uredjeno.
Ali to Beogradu još ne uspeva da se desi ni u tragovima.
 
Poražavajuća je spoznaja kako nam izgledaju ulice, kolovozi, trotoari, parkovi, BUS.stajališta?
A izgledaju nam veoma uznemiravajuće.
Izgledaju nam kao zapuštena i napuštena teritorija od ljudi i od zakona.
 
Količina djubreta, kabastog šuta, te opušaka, te bačeniih zvakažih guma po asfaltu i trotoaru u sred Beograda je zastrašujuća, da o periferiji Beograda ne govorimo, to je već pravi komunalni horor film.
 
Treba samo pogledati na šta nam liče GSB-stajališta?
Nevidjeno su zapuštena, na svakom ima pola tone opušaka i razne bačene ambalaže.Kultura življenja u celoj Srbiji je na oipštem minimumu od minimuma, to moramo da promenimo kao znamo i umemo.
Nećemo valjda da u EU udjemo kao stanovnici “KARTONSKOG NASELJA” sa čukaričke padine i sa tim kullturoškim modelom življenja i postojanjal.
 
Postavlja se ovde pitanje, zašto niko nema volje, hrabrosti od svih beogradskih otaca da Beograd jednom i zanavek očisti, sredi i kultiviše bar u obimu kakav je nama najbliži Zagreb?
Je l’ to ustavom kod nas zabranjeno, ili je neka druga zabrana u pitanju?
 
Na kraju moramo priznati, da vlada jedno veoma zanimljivo ćutanje u Beogradu o svemu gore napisanom i konstatovanom stanju stvari?
 
Neka ovaj tekst bude izvesni posticajni krik i vapaj svim ćutačima kod nas da se zajedno dignemo na noge lagane i promenimo ovo opisano stanje kako znamo i umemo?
 
Vreme je sada ili nikada za uredjeno društvo, a u kojem ćemo svi živeti zdravije i poželjnije kako u Beogradu, tako i u celoj Srbiji
 
Ako niko ovo gore neće da sprovede i ne želi da sprovede u delu bar u Beogradu?
Pisac ovih redova se nudi za kandidata za gradonačelnika Beograda koji će inicirati sve to gore napisano i izvršiti sve to na terenu.
U to ne sumnjajte nikada i nimalo.
 


VIDEO DANA

Komentari

komentara

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.