TREBA NAM 16 PEDIJATARA, A IMAMO 9″ Dečji lekari nedostaju u celom Beogradu, situacija sve DRAMATIČNIJA

0 54,089

Da u Beogradu nedostaju dečji lekari, pedijatri, možda najbolje svedoči slika iz Doma zdravlja “Grocka” gde već pet meseci stoji istaknuto obaveštenje da je “zbog odlaska pet lekara iz pedijatrijske službe smanjen broj potrebnih pedijatara, te da se pacijenti mole za strpljenje dok se ne obezbedi zamena”.

Problem je, kako pričaju žitelji ove opštine, nastao sredinom maja kada su pedijatri napustili ovu ustanovu, pa su sada veliki redovi i dugo čekanje za pregled dece.

– Dom zdravlja “Grocka” ima veliki problem sa pedijatrima, naša ustanova bi po normativima trebalo da ima 16 pedijatara, a trenutno ih je devet. Na tržištu nema dovoljno pedijatara, na konkurs koji je kod nas stalno otvoren, niko se ne javlja – rekao je direktor DZ “Grocka” Nebojša Blagojević za Beogradsku hroniku RTS.

Kako situacija ne bi potpuno izmakla kontroli, angažovani su lekari opšte prakse koji rade sa školskom decom.

Ovo, međutim, nije problem samo Grocke, već praktično svih domova zdravlja u Beogradu.

Dom zdravlja u Grockoj
FOTO: DOM ZDRAVLJA “GROCKA” / PROMO
Dom zdravlja u Grockoj

– Svakom domu zdravlja nedostaju jedan ili dva pedijatra. Samo u oktobru Ministarstvo zdravlja je odobrilo 55 specijalizacija kako bi se ovaj problem rešio – istakao je Aleksandar Stefanovski, podsekretar u Sekretarijatu za zdravstvo grada Beograda.

Nije tajna da je najveći broj pedijatara po domovima zdravlja iznad 55 godina starosti, dok su mladi lekari zaposleni po privatnim zdravstvenim ustanovama ili su se odlučili za posao u inostranstvu.Komentari

komentara

Foto GRAD KIKINDA / PROM
Izvor/Autor Blic.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.