TRAŽI SE OBJAŠNJENJE ZA ONO ŠTO SE DEŠAVA U SLOVENIJI!

0

Širi li se Slovenijom novi soj koronavirusa, takozvani slovenački soj? To je najnovija teorija u pokušaju pronalaženja odgovora na slovenačku enigmu strogih mera bez rezultata

 

Glavni slovenački epidemiolog dr Bojana Beović lično u to ne vjeruje. Ipak, ovu tezu ne odbacuje tek tako.

Kad pokušate sve, a rezultata nema, naučni um je sklon širem razmišljanju. Tako se, između ostalog, spomenuo i možda novi, slovenački soj. To nisu činjenice, nego teoretska razmišljanja, jedna od ideja. Naša je krivulja prema gore, paralelna situaciji u Velikoj Britaniji, pa odatle ideja o novoj varijanti virusa. Virus mutira i lokalne su varijante moguće, ali ovo je samo jedna u nizu ideja – rekla je za Jutarnji dr Beović.

Odbacila je tezu da se Slovenijom proširio britanski soj virusa i najavila sekvenciranje šireg obima, kojim će se pokušati otkriti da li je za slovenske muke kriva mutacija virusa.

Dr Beović je danas, kao i pre, sklonija tezi da Slovenci imaju problem jer “nema saradnje u narodu”.

 

I to može biti sasvim dovoljan razlog za ovo što nam se događa – kaže dr Beović.

Situacija u Sloveniji vrlo sporo ide na bolje, ali doktorka veruje da je razlog to što su mnogi ljudi već preboleli kovid-19, a manji deo zasluga ide i vakcinaciji.

Reuters

Slovenija, koja ima upola manje stanovnika od Hrvatske i koja od oktobra sprovodi najrigoroznije mere, uključujući i policijski sat, u utorak je imala 1.650 novoobolelih. Hrvatska je isti dan imala 387. Zbog loše situacije Slovenci ne mogu, kažu iz kabineta premijera Janeza Janše, da očekuju popuštanje epidemioloških mera.

U Hrvatskoj još nije otkrivena niti jedna od novih varijanti koronavirusa koje se brže šire, potvrdio nam je prof. Kristian Vlahoviček, molekularni biolog s Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

On je kratko komentarisao neke spekulacije da se veliki broj zaraženih u Sloveniji, koja već mesecima ima mnogo strože mere od Hrvatske, može objasniti pojavom nove tzv. slovenačke varijante koronavirusa.

– Potrebno je mnogo više istraživanja kako bismo mogli da zaključimo da je reč o nekoj varijanti koja se proširila u puno većem obimu – kaže.

Foto Reuters
Izvor/Autor Informer.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.