Svet je POLUDEO ZA BITCOINOM, a evo kako BITCOIN kupiti u Srbiji

0

Nije samo svet poludeo za bitkoinima čija vrednost nezadrživo raste, već su kriptovalute počeli da kupuju i Balkanci koji do skora nisu ni čuli za digitalne valute. Ipak, malo je građana koji znaju kako kupiti bitkoin, koliko im novca treba, te postoji li provizija i koje su opasnosti.

 

Mnogo je istovremeno više onih koji bi se sada upustili u trgovinu, a znajući da je vrednost bitkona za godinu dana skočila više od 300 odsto!

Činjenica je da Srbija u priči sa kriptovalutama ne zaostaje mnogo za drugim zemljama. Kupovina i trgovima je moguća i u našoj zemlji, i to na nekoliko načina.

Na prvom mestu su onlajn servisi gde se mogu kupiti i prodati kriptovalute, a postoje i automati, takozvani kriptomati, u nekoliko gradova (Beograd, Novi Sad, Niš, Subotica i Inđija). I tu se kriptovaluta kupuje i prodaje za keš. U Srbiji, ali i u regionu sve je više i digitalnih platformi za elektronsku trgovinu kriptovalutama. Informacije o njima mogu se naći na internetu i upravo su one izvor za detaljne informacije.

U kupovinu bitkoina može se krenuti sa 30.000 dinara u novčaniku, jer je toliki minimalni iznos koji neke onlajn menjačnice postavljaju prilikom transakcije. Ipak i tu mogu biti oscilacije, ali ne velike jer se menja u zavisnosti od kretanja cene kriptovalute. Za sada se u Srbiji najčešće trguje kriptovalutama Bitkoin i Etereum.

Pixabay

Provizija i do 10 odsto

Trgovinu kriptovalutama prate i provizije i one umeju dosta da variraju, bilo da se radi o kupovini ili o prodaji. One zavise i od načina kupovine/prodaje, ali i od trenutnog odnosa ponude i potražnje. Poznavaoci prilika kažu da se kreću i do 10 odsto.

Zarada – fantastična!

Ako se pitate koliko možete zaraditi na kriptovalutama dovoljno je reći da je jedan bitkoin pre godinu dana vredeo oko 9.500 dolara, dok je danas na nivou od 30.000 dolara! Ipak, cene dosta osciliraju, pa je tako u međuvremenu u martu cena pala i na samo 5.300 dolara. Najintenzivniji rast zabeležen je u proteklih mesec dana, kada je vrednost bitkoina uvećana za 50 odsto.

Poznavaoci tvrde da će njgova vrednost nastaviti značajnije da raste i narednih desetak dana. Razlog je to što će se bitkoin, ali i još 549 kriptovaluta, pojaviti u novim indeksima na svetskim berzama početkom 2021. godine.

Šta mogu sa bitkoinom?

Kriptovalute možete jednostavno samo kupiti, ne trgovati sa njima, i čekati pravi momenat za prodaju. Niima možete plaćati i u nekim restoranima i kafićima, a moguće je kupiti i računarsku opremu ili platiti članarinu u teretani.

Kada je u pitanju onlajn plaćanje, tu praktično nema ograničenja. Skoro sve što možete platiti drugim metodama, možete platiti i kriptovalutama, što preko trgovaca koji direktno prodaju za kriptovalute, što preko posredničkih servisa koji to omogućuju.

Foto Pixabay
Izvor/Autor Blic.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.