operacija kapaka

Image by valuavitaly on Freepik

Operacija kapaka ili stručno blefaroplastika spada u grupu učestalijih hirurških zahvata kojem se podvrgavaju kako žene tako i muškarci. Naime, pojedine osobe usled genetike imaju estetski problem viška kože na kapcima čime im je narušen fizički izgled. Sa druge strane, s godinama, kako starimo koža u predelu oko očiju postaje sve tanja i gubi na elastičnosti pa se prve bore pojavljuju već u tridesetim.

Sa blefaroplastikom se danas ovaj estetski problem rešava veoma lako i brzo, pa nemate razloga za brigu. U mnogim privatnim klinikama rade iskusni oftamolozi i hirurzi koji uspešno otklanjaju kesece ispod očiju, tamne podočnjake i bore.

Kada kažemo opreracija gornjih kapaka cena zavisi od nekoliko faktora

U našem glavnom gradu postoje mnoge poznate klinike koje već godinama uspešno rade operaciju kako gornjih tako i donjih kapaka. Cena intervencije zavisi najpre od trenutnog stanja pacijenta kada je višak kože u predelu očne regije u pitanju, kao i od toga da li se radi operacija jedne ili obe regije.

Ako vas interesuje cena tretmana samo gornjih kapaka u našoj prestonici, dovoljno je da na google pretraživaču ukucate frazu “operacija gornjih kapaka cena Beograd”  i dobićete spisak najpoznatijih klinika kao i kretanje cena pojedinačnih tretmana.

Nekoliko važnih činjenica o samoj operaciji

Naime, hirurg je osoba koja odlučuje da li ste kandidat za operaciju ili ne. Na osnovu prvog pregleda se može ustanoviti koji je najbolji način za zatezanje kože oko očiju. Ukoliko je to blefaroplastika, sama priprema pred operaciju nije potrebna. S obzirom da se intervencija radi u lokalnoj anesteziji, pacijent je sve vreme budan, a pri tom ne oseća nikakvu bol.

U proseku, operacija kapaka traje oko 40 minuta ako se radi o samo jednoj očnoj regiji. Ako se radi operacija gornjih i donjih kapaka, potrebno je između sat, sat i po vremena.

Kako izgleda oporavak nakon operacije?

Najmanje nedelju dana je potrebno pacijentu da se potpuno oporavi od operacije očnih kapaka uz pridržavanje određenih saveta. Naime, mirovanje kao i hlađenje tretirane kože hladnim oblogama je obavezno. Takođe, trebalo bi izbegavati direktno izlaganje sunčevoj svetlosti i koristiti adekvatne naočare za sunce sa UVA i UVB faktorom.

Nakon nedelju dana sledi kontrola kod hirurga zbog uklanjanja konaca. Već tada se pacijenti mogu vratiti svojim redovnim poslovnim aktivnostima.

Ko su kandidati za operaciju očnih kapaka?

Svima onima koji bi želeli da im lice bude zategnutije, kao i podmlađeno. Bilo da se radi o muškarcima ili ženama, blefaroplastika se uspešno sprovodi na našim prostorima već godinama u nazad i daje više nego dobre rezultate.

Naročito oni kojima spušteni kapci narušavaju vid i koji nisu zadovoljni svojim fizičkim izgledom.  Najčešći razlozi za korekciju kapaka su izražene bore u predelu očne regije, zatim višak kože na donjim i gornjim kapcima, kao i izraženi tamni podočnjaci.

Koliko su rezultati dugoročni?

Ono što većinu pacijenata može zanimati jeste pitanje koliko će dugo moći da budu mirni kada je zategnutost kože oko očiju u pitanju. U proseku, rezultati su vidljivi narednih desetak godina. Ipak, preporuka je da pacijenti nastave da vode računa o nezi ovog izuzetno osetljivog predela lica, poput korišćenja adekvatnih anti age krema.