Sve o šteti, sukobu na ulazu u Javni servis i motornoj testeri: Oglasio se RTS

0 5,946

Predsednik Upravnog odbora Radio-televizije Srbije (RTS) Vladimir Vuletić osudio je upad lidera SzS u zgradu te televizije i dodao da je novinarska sloboda ključna tekovina javnog medijskog servisa

 

PROTEST RTS UPAD
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Tokom sinoćnog upada demonstranata u zgradu RTS-a nije bilo povređenih radnika javnog servisa. Demonstranti su bili na svim spratovima, kao i na krovu zgrade, a jedan od njih je kroz zgradu javnog servisa šetao sa motornom testerom u ruci, objavljeno je na sajtu RTS-a.

Šteta je pričinjena na ulaznim vratima i prozorima koji su slomljeni, a oštećeno je i jedno vozilo.

Šef obezbeđenja RTS izjavio je da su pripadnici obezbeđenja pokušali da zaustave demonstrante na ulazu, ali da su ih oni izgurali.

VULETIĆ: Svi sa RTS-a smo osudili sinoćni incident

Predsednik Upravnog odbora Radio-televizije Srbije (RTS) Vladimir Vuletić osudio je upad lidera SzS u zgradu te televizije i dodao da je novinarska sloboda ključna tekovina javnog medijskog servisa, te da će svaki pokušaj da se na to utiče naići na osudu.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Vuletić je kazao da se sinoć posle incidenta čuo sa direktorom, glavnim i odgovornim urednikom, kao i sa urednikom informativnog programa te kuće i da im je osuda zajednički imenitelj.

– Bez obzira na razlike koje postoje u mnogim pitanjima saglasni smo da je nasilni pokušaj da se utiče na uređivačku politiku nešto što je neprihvatljivo – rekao je Vuletić za TV Pink.

On je dodao da je za njega bilo iznenađenje da je bilo toliko snimaka svega što se dešavalo, jer, kako kaže, svaki snimak je promocija nasilja.

Vuletić je istakao da je to za njega neprihvatljvo.

– Ne volim da komentarišem bilo čiji rad, bilo koje televizije, ali da jedna televizija ima svoje kamere u RTS i da na neki način podstiče na nasilje… Za mene je to nešto sto je anticivilizacijsko – rekao je Vuletić.

Konstatovao je da sve što se dešavalo večeras na RTS nije iznenađenje za sve one koji prate političku scenu u Srbiji i da je čak na Tviteru bila rasprava o tome da li treba ići na RTS.

Upravni odbor nije imao sednicu, ali ono što je sigurno da će sve što se dešavalo naići na osudu, dodao je Vuletić.

Zaključio je da je javni servis jedan od stubova demokratskog društva i ako se na taj stub udari, to je udarac na čitav demokratski poredak.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Udruženje novinara Srbije će, zbog upada lidera opozicije u zgradu Radiotelevizije Srbije, zatražiti reakciju Međunarodne federacije novinara, Evropske federacije novinara i predstavnika OEBS-a za slobodu medija, jer to je opasan presedan, izjavio je predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

Ono što su lideri opozicije uradili sinoć, pokazuje da oni ne žele slobodan Javni servis, istakao je Radomirović za RTS.

– Demonstranti predvođeni vođama opozicije upali su nasilno u RTS i to je veliki pritisak na sve novinare i mi smo kao Udruženje novinara reagovali kao na svaku vrstu pritiska na bilo kog novinara i tražili smo da demonstanti mirno odmah izađu i takođe smo podsetili da RTS ima obavezu da objektivno informiše javnost o svim događajima uključujući i demonstracije”, rekao je Radomirović.

On je dodao da svako ima pravo da bude nezadovoljan izveštavanjem.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Povodom zahteva demonstranata da se uključe direktno u program i da se građanima obrate direktno, on je rekao da bi onda svako mogao da nasilno ulazi u televiziju i govori šta mu padne na pamet.

– Naše je da kao udruženje novinara zaštitimo autonomiju urednika i novinara koji treba da rade svoj posao na miru i bez pritisaka – rekao je Radomirović.

Prema njegovim rečima, treba insistirati na tome da ni opozicija, ni vlast nemaju monopol nad informacijama već da one pripadaju građanima.

Cilj društva treba da bude da RTS bude što slobodniji i da građani koji plaćaju pretplatu imaju mogućnost da utiču na program RTS-a, ali ne na ovakav način, nasiljem, kaže Radomirović.

Govoreći o odgovornosti, Radomirović kaže da policija treba da obezbedi zaštitu novinarima, a RTS treba da pojača obezbeđenje koliko može.

“Očekujem da svi koji žele slobodno informisanje izvrše pritisak na lidere opozicije, pre svega Boška Obradovića, da se pokaže da nasilje nije put i da se ne može lako upadati u medijske kuće. Očekujem da novinari RTS-a i ova kuća budu zaštićeni od ovakih napada”, zaključio je Radomirović.

(Telegraf.rs / Tanjug)Komentari

komentara

Foto Tanjug
Izvor/Autor Telegraf.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.