SVE O NOVOM SISTEMU PARKIRANJA U BEOGRADU Kako će izgledati nove parking zone, koliko će koštati sat i koliko će iznositi KAZNE

0 1,182

Vozači će od ponedeljka automobile na beogradskim ulicama ostavljati po izmenjenom sistemu parkiranja.

 

Biće uvedena nova A zona, a pravila parkiranja u crvenoj, žutoj i zelenoj delimično će biti izmenjena. Nesavesni vozači će kazne, odnosno dnevne karte, kako se zvanično zovu, plaćati 1.870 dinara. Osim toga, za blisku budućnost najavljeno je i otvaranje još 2.000 parking mesta.

Radnici “Parking servisa” postavili su nove table ne samo u novoj A zoni, nego i u dosadašnje tri zone jer će vozačima biti omogućeno da u njima vozila ostavljaju 30 do 60 minuta duže nego do sada. Promena u rasporedu ulica u već postojećim zonama (crvenoj, žutoj i zelenoj) neće biti, navode u “Parking servisu“, osim što je deo ulica iz žute zone obuhvaćeno novom, A zonom.

Nova A zona

Nova A zona obuhvataće 20 ulica koje su do sada pripadale drugoj zoni, pa je ona napravljena praktično prekrajanjem postojeće žute zone. Nova, ekstra zona protezaće se na potezu oivičenom Brankovom i Ulicom carice Milice, Gračaničkom, Pariskom i Karađorđevom.

Nova A zonaFOTO: GOOGLE MAPS / SCREENSHOT
Nova A zona

U A zonu (ljubičastu) biće uključene ulice:

 • Brankova
 • Carice Milice
 • Cara Lazara 19Vuka Karadžića (od Topličinog venca do Gračaničke)GračaničkaPariska (od Gračaničke do Karađorđeve)Karađorđeva (od Pariske do Brankove)
 • Kneza Sime Markovića
 • Velike stepenice
 • Male stepenice
 • Fruškogorska
 • Kosančićev venac
 • Zadarska
 • Maršala Birjuzova (od Carice Milice do Pop Lukine)
 • Topličin venac (od Carice Milice do Pop Lukine)
 • Pop Lukina (od Kneza Sime Markovića do Brankove)
 • Srebrnička
 • Kralja Petra Prvog (od Kosančićevog venca do Gračaničke)
 • Ivan-begova
 • Čubrina

Vozači će ovde moći da parkiraju vozila na najduže 30 minuta i to će ih koštati 100 dinara.

Nova A zona obuhvataće praktično Kosančićev venac i okolinu
FOTO: U. ARSIĆ / RAS SRBIJA
Nova A zona obuhvataće praktično Kosančićev venac i okolinu

– Uvodimo jednu novu zonu, to je zona A u okolini Kosančićevog venca i vozila će se ovde ostavljati samo pola sata. To je za onaj najuži centar grada gde ljudi dolaze poslom i zaista nema potrebe da ostaju duže od pola sata – rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

FOTO: RAS / RAS SRBIJA

Stanari u ulicama obuhvaćenim novom A zonom će moći sa stanarskom kartom da parkiraju vozila u toj zoni, kao i u podzonama 2.0, 2.0.1 i 2.0.2. Međutim, stanari crvene zone i podzone 2.0.2, po osnovu povlašćene parking karte, više neće moći da parkiraju svoja vozila u ulicama uključenim u novoformiranoj zoni A, navode u “Parking servisu”.

Produženo vreme u tri već postojeće zone

Vozači će u prvoj (crvenoj) zoni kao i do sada vozila ostavljati do sat vremena po ceni od 56 dinara, s tim da će od ponedeljka moći to vreme da produže za još 30 minuta, ali uz doplatu od 100 dinara.

Postavljene su i nove table: Iz prve (crvene) zone
FOTO: U. ARSIĆ / RAS SRBIJA
Postavljene su i nove table: Iz prve (crvene) zone

U drugoj (žutoj) zoni, gde sat inače košta 48 dinara biće moguće uplatiti još jedan, produženi, sat po ceni od 180 dinara, a u trećoj (zelenoj) zoni (započeti sat 41 dinar) biće dozvoljeno da se zadrže i dodatni sat, što će ih koštati 140 dinara.

Vozači SMS porukom, koja se dobija pet minuta pre isteka vremenskog ograničenja zone, dodatno će biti obaveštavani da parkiranje mogu produžiti za još 30 minuta u crvenoj, odnosno 60 minuta u žutoj i zelenoj zoni, po određenoj ceni. Tek po prijemu ove poruke, odnosno pet minuta pre isteka parkiranja, korisnik može platiti produženo vreme parkiranja, navode u “Parking servisu”.

U drugoj i trećoj zoni automobili će moći da se zadrže sat duže
FOTO: U. ARSIĆ / RAS SRBIJA
U drugoj i trećoj zoni automobili će moći da se zadrže sat duže

U ovom preduzeću objašnjavaju da je dodatno vreme parkiranja skuplje jer bi trebalo da destimuliše vozače da se parkiraju duže u zoni, ali im istovremeno pruža mogućnost da završe započete obaveze, a da ne dobiju, kao do sada, nalog za plaćanje dnevne parking karte koji za sve zone iznosi 1.870 dinara.

Valja napomenuti i da cena preplatnih kartica za stanare zgrada u tim zonama neće biti menjana.

Kazne

Dosadašnja cena kazne, odnosno “dnevne karte”, kako je zvanično nazivaju u “Parking servisu”, uprkos ranijim najavama da bi mogle da poskupe, neće se menjati i cena će joj i dalje biti jedinstvena u sve tri zone i iznosiće 1.870 dinara, odnosno upola manje ako je vozači plate u roku od osam dana.

FOTO: U. ARSIĆ / RAS SRBIJA

takozvanoj “plavoj zoni”, uvedenoj pre više od dve i po godine u pojedinim delovima Novog Beograda i starom jezgru Zemuna, kazna ostaje 720 dinara, odnosno upola manja ako se plati u roku od osam dana.

Novih 2.000 parking mesta

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je i da će biti zonirano 2.000 novih parking mesta u najužem centru grada, kao i na Novom Beogradu, uglavnom prema zahtevima stanara, jer im to omogućava lakše parkiranje. Nakon njegove najave, stanari iz novobeogradskih blokova pokrenuli su i peticiju da bi ova ideja bila realizovana.

“Mi dole potpisani stanari/ke blokova 19, 19a, 21, 22 i 23 na Novom Beogradu, zahtevamo od Gradske uprave grada Beograda da pod hitno započne proces iznalaženja rešenja za problem parkiranja unutar blokova kroz uvođenje posebne parking zone”, navodi se u peticiji.Komentari

komentara

Foto U. ARSIĆ / RAS SRBIJA
Izvor/Autor Blic.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.