SVE O KOVID SERTIFIKATIMA – kada stupaju na snagu, za koga važe i KOJE ĆE VAKCINE BITI PRIZNATE!

0

Evropa se ove nedelje približila ponovnom pokretanju letnjih putovanja, nakon što su pregovarači Evropskog Saveta i Parlamenta postigli dogovor o takozvanim “EU digitalnim kovid sertifikatima“, poznatih i kao “kovid-pasoši”

 

Propusnice će potvrditi da li su putnici vakcinisani, testirani ili imaju antitela od preležane infekcije – i, barem u teoriji, putovanja činiti lakšim i sigurnijim.

Međutim, i dalje je mnogo detalja ostalo nerazjašnjeno. Preostalo je nešto više od mesec dana pre početka uvođenja programa, planiranog za 1. jul.

Evo šta do sada znamo.

Čemu služi sertifikat?

Postoje tri vrste potvrda. Jedna dokazuje da je osoba vakcinisana, druga rezultate testa ne starijeg od 72 sata, a treća potvrđuje imunitet nakon infekcije korona virusom. Budući da se zdravstvena pitanja još rešavaju na nacionalnom, a ne na nivou EU, neke od članica mogu prihvatati i test rađen u zadnja 24 sata.

Dokumenti koji imaju QR kod mogu se koristiti u digitalnom ili papirnom formatu i izdavaće se besplatno.

Da li može da se putuje i bez sertifikata?

Da, dokument nije nužan za putovanja.

Da li će biti ukinuti karantini za putovanja unutar EU?

Ne nužno. Ovo je zapravo bilo pitanje oko kojeg su se najviše sporili Parlament, koji smatra da bi sertifikat trebalo da oslobađa testa i karantina, i članica Saveta, koje su i dalje zabrinute zbog povećanog broja putovanja, novih sojeva i mogućeg novog talasa posle leta.

Kompromisni dogovor kaže da bi zemlje trebalo da se uzdrže od nametanja dodatnih ograničenja, poput karantina ili testiranja, putnicima sa sertifikatom – “osim ako su te mere neophodne i proporcionalne da bi zaštitile javno zdravlje kao odgovor na pandemiju“.

To znači da bi zemlje EU i dalje mogle da nametnu dodatna testiranja ili karantin ako smatraju da je to potrebno. Ali svi se nadaju da će zemlje ukinuti takva ograničenja kako se vakcinacije ubrzavaju.

Pixabay

Da li će se i dalje plaćati testovi?

Evropski parlament bio je besan što PCR testovi nisu lako dostupni, jeftiniji ili čak besplatni. Smatrali su da to u osnovi diskriminiše građane EU koji još nisu vakcinisani ili to ne žele, kao i decu decu koja neće dobiti vakcinu prije letnjih odmora. Međutim, države članice nisu želele da troše više novca kako bi pružile besplatne testove.

Zbog toga će svaka zemlja o besplatnim testovima odlučivati za sebe, a Evropska Komisija se obavezala da izdvoji 100 miliona evra kako bi testove učinila dostupnijima za EU građane.

Šta sa onima koji još čekaju na drugu dozu?

Oni koji su primili jednu dozu vakcine dobiće potvrdu kojom dokazuju da ste dobili prvu dozu – čak i ako vakcina zahteva i drugu. Ali to ne garantuje da će države omogućiti preskakanje dodatnih testiranja ili karantina pre druge doze.

Koje vakcine su pokrivene?

Zemlje EU moraju da prihvate sve vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA). Trenutno su to AstraZeneka, Fajzer, Moderna i Džonson i Džonson. Ali zemlje takođe mogu da odluče da prihvate i druge vakcine odobrene za hitnu upotrebu od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO), poput kineske vakcine Sinofarm.

Takođe, kako piše “Radio Slobodna Evropa”, postoji potencijalno prihvatanje vakcine Sputnjik V vakcine ruske proizvodnje sa uredbom koja napominje da države EU mogu da prihvate potvrde o vakcinaciji izdate za druge vakcine koje su druge članice stavile u promet na osnovu odobrenja nacionalnog nadležnog tela.

Kada sertifikati stupaju na snagu?

Zemlje EU moraju da priznaju “EU digitalne kovid sertifikate“ od 1. jula, ali dobijaju šestonedeljni period “uvođenja“, tokom kojeg još uvek mogu da izdaju sopstvene nacionalne sertifikate, piše “Politiko”.

Da li će države biti spremne na vreme?

Кomisija kaže da je uverena da će većina zemalja biti spremna na vreme kada su u pitanju tehničke pripreme.

Francuska, Austrija, Švedska, Luksemburg, Hrvatska, Španija, Bugarska, Holandija, Italija, Litvanija, Nemačka, Grčka, Island, Češka, Danska, Belgija, Estonija i Кipar već su testirale digitalnu infrastrukturu koja će im trebati za autentifikaciju podataka na sertifikatima.

Pixabay

Poljska, Portugal, Letonija, Rumunija, Irska i Malta sledećih dana sprovode dodatna ispitivanja.

Šta sa zemljama izvan EU?

EU sertifikat bi trebalo da bude kompaktibilan sa ostalim sertifikatima o vakcinama izvan EU i na tome radi SZO. “Ključevi” za QR-kodove treba da budu lako razmjenjivi.

Međutim, veća vest stigla je 20. maja, kada je Savet izmijenilo svoju preporuku o ograničenju putovanja za građane trećih zemalja. Ograničenja na putovanja ukinuće se za državljane treće zemlje ako je broj slučajeva kovida na 100.000 stanovnika za poslednje dve nedelje dana 75 ili manje. Ovo je značajno ublažavanje pravila jer je prethodni broj iznosio 25.

U narednim nedeljama to znači da će se na spisak dodati još zemalja, najverovatnije Japan, Amerika i Velika Britanija.

Savet je takođe odobrio putovanja građana iz trećih zemalja koji su potpuno vakcinisani vakcinom koju je odobrila EMA ili SZO za hitne slučajeve najmanje dve nedelje pre dolaska.

Za šta još mogu da služe sertifikati?

Zemlje takođe mogu da odluče da koriste sertifikate u druge svrhe, na primer zapristup restoranima ili bioskopima. Ali to će morati da postave u nacionalnm okvirima.

Foto Pixabay

Vaša email adresa neće biti objavljena.