Stručnjaci otkrivaju: Ne postoji razlog zbog kojeg bi vakcine izazvale sterilitet!

0

Ginekolog iz GAK “Narodni front” Ana Mitrović Jovanović, imunolog iz Dečje klinike u Tiršovoj Srđa Janković i Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva ističu da su vakcine protiv koronavirusa bezbedne i efikasne i da ne postoji nijedan dokaz da bi mogle negativno da utiču na plodnost i reproduktivnu funkciju


Imunolog iz Dečje klinike u Tiršovoj Srđa Janković kaže da strah od steriliteta jeste po anketama dominantan razlog zbog kojeg se mladi ne vakcinišu.

 Iza te priče ne stoje apsolutno nikakve činjenice, nikakve naučne studije, čak nikakvi zamislivi razlozi zašto bi vakcina mogla da ima takav efekat – objašnjava Janković.

Birokratija je malo ubrzana, više novca je investirano, organizaciono je sve bilo izvedeno efikasnije. To ne znači da su ispitivanja obuhvatila manje ispitanika ili da su bila manje rigorozna –naglašava Janković.

Agencija za lekove garantuje bezbednost svake vakcine

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva ističe da je proces dolaska do vakcina protiv koronavirusa ubrzan neverovatnim naporima naučnika i regulatora koji su se fokusirali na iste poslove.

– Da li znate šta se nalazi u svakom leku koji koristite? Apsolutno ne, ali verujete institucijama i međunarodnim telima koje su proverile sve te lekove – ističe Zelić.

Reuters

Naglašava da Agencija garantuje kvalitet, efikasnost i bezbednost svake serije vakcina

Pavle Zelić ističe i da Srbija ima više nego dovoljno vakcina i različitih tipova vakcina, da svako može da izabere, pa nema razloga da mladi bilo šta čekaju.

– Nema više bilo kakvog razloga i opravdanja da bilo ko čeka. Masovna vakcinacija mora da bude bukvalno takva – masovna i bez ograničenja – ističe Zelić.

Ako planirate trudnoću, obavezno se vakcinišite

Ginekolog iz GAK “Narodni front” Ana Mitrović Jovanović kaže da je mnogo razloga zbog kojih trudnice ili žene koje planiraju trudnoću treba da se vakcinišu.

– Vakcine su bezbedne i dovoljno ispitane. Ne postoji nijedan dokaz da bi one negativno uticale na plodnost i reproduktivnu funkciju. Ako želite da sačuvate reproduktivno zdravlje, ako planirate trudnoću, obavezno se vakcinišite – apeluje doktorka Mitrović Jovanović.

unsplash.com

Ističe da apsolutno nema razloga da se bilo ko pribojava da će vakcinacija uticati negativno na plodnost

– Paralelno sa planiranjem trudnoće ili lečenjem neplodnosti, možemo da se vakcinišemo. Kada je u pitanju trudnoća, koncentrišemo se isključivo na ‘Fajzerovu’ vakcinu, koja je jedina vakcina za koju imamo podatke iz Amerike i Izraela da kod trudnica koje su je primile nisu zabeleženi nikakvi neželjeni efekti – kaže doktorka Mitrović Jovanović.

Kaže da ako žena primi prvu dozu “Fajzerove” vakcine, a potom ostane trudna, treba da primi i drugu dozu u regularnom terminu.

– Naša preporuka je da se trudnicu vakcinišu posle prvog trimestra, ali to ne znači da ne mogu biti vakcinisane i u prvom trimestru trudnoće – ističe doktorka Mitrović Jovanović.

Foto unsplash.com
Izvor/Autor Informer.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.