STROŽA PRAVILA ZA TAKSISTE! KO BUDE KRAO NA TAKSIMETRU NEKA SE SPREMI NA DRAKONSKE KAZNE: Oduzimaće i vozila na 6 meseci, a ako vas otkriju da vozite na divlje, PRAVAC ZATVOR!

0

Taksisti koji kradu na taksimetru biće kažnjeni sa 150.000 do 500.000 dinara, ostaće bez registarskih tablica 30 dana i neće moći da taksiraju od dva do šest meseci, a pored saobraćajnih inspektora kažnjavaće ih i komunalni policajci.

 

To je jedna od najvažnijih novina koje donose izmene i dopune Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, kojima bi posebno trebalo da se reguliše taksi prevoz u Srbiji u kome učestvuje više od 17.000 taksista.

O izmenama zakona danas bi trebalo da raspravljaju poslanici Skupštine Srbije. Strože kazne predviđene su za divlje taksiste koji se kriju iza lažnih krovnih oznaka.

O OVOJ PREVARI BRUJI CEO BEOGRAD: Turisti ušli u taksi na Slaviji, a kada čujete koliko su platili do Železničke stanice, ostaćete u ŠOKU

“To će se tretirati kao krivično delo, za šta je predviđeno oduzimanje vozila i do dve godine zatvora. Biće sankcionisano i taksi udruženje čije je krovne oznake nosio divlji taksista i to novčanom kaznom od 800.000 do 1.500.000 dinara ili ukidanjem rada”, podvlači Aleksandar Bijelić, predsednik Saveza auto-taksi udruženja Srbije, koji je inicirao izmene.

 

Krađe na taksimetru, jedna od najčešćih zamerki putnika, biće tretirane kao privredni prestup, a ne kao prekršaj.

 

“To znači da kazna više neće moći da zastari i da će taksista koji vozi mimo taksimetra morati da plati od 150.000 do 500.000 dinara. Pored toga, odmah će mu biti skinute registarske tablice i oduzete na najduže 30 dana i neće moći da taksira od dva do šest meseci”, kaže Bijelić.

 

Dodaje da je izmenama predviđeno i da komunalna policija može da kontroliše taksiste, pošto su kapaciteti saobraćajne inspekcije mali, trenutno u Beogradu ima samo sedam inspektora, a u Srbiji svega 20. Komunalna policija tako će moći da zaustavlja, kontroliše i kažnjava divlje taksiste i privremeno im oduzima vozila, objašnjava Bijelić.

 

Kada je reč o autobuskom i kombi prevozu, biće samo indirektnih novina.

 

“Takozvani limo servis ili iznajmljivanje vozila sa vozačem izmestiće se iz Zakona o turizmu u Zakon o prevozu putnika u saobraćaju. Za taj servis će sada biti određeni strogi uslovi. A to je da će moći da se iznajmljuje samo limuzina duža šest metara ili vozilo koje nije jeftinije od 25.000 evra i starije od pet godina, a kombi vozila sa sedam plus jedno ili osam plus jedno mesto moraće da imaju tahografe i profesionalne vozače”, objašnjava Mirko Vučinić, predsednik Poslovnog udruženja drumskog transporta “Panontransport”.

FOTO: PROFIMEDIA

 

Kako kaže, putem limo servisa više neće moći da se iznajmljuju vozila na kraći period od tri sata.

 

“Na taj način limo servis neće moći da funkcioniše kao redovan linijski i vanlinijski gradski prevoz. Odnosno, kombi prevoznici koji prevoze putnike, na primer, od Beograda do Pančeva neće više moći da se kriju iza limo servisa i tako izbegnu kontrolu republičkih saobraćajnih inspektora”, ističe Vučinić.

Stroža pravila i za servise kao što je CAR:GO

Rigorozne kazne prete i takozvanim limo servisima – kao što je, na primer, CAR:GO – ukoliko preko elektronskih aplikacija povežu klijenta sa neregistrovanim prevoznicima.

 

“U tom slučaju takvim servisima preti novčana kazna od najmanje 800.000 dinara ili ukidanje. Neće više moći da povezuju klijenta sa vozačem koji nije registrovan za obavljanje prevoza putnika. Niti će moći da ugovaraju vožnju, recimo, od Beograda do Pančeva pošto iznajmljivanje vozila preko ovog servisa neće moći da bude kraće od tri sata”, ističe Bijelić.

 

(Kurir.rs/Blic, M.T.)

Foto Profimedia
Izvor/Autor Kurir.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.