STRAŠNA VEST: Čovek ZARAŽEN MALARIJOM pobegao iz bolnice, LUTA BEOGRADOM!

Pre dve nedelje kod trojice migranata u Beogradu otkrivena je malarija.

Oni su odmah smešteni u karantin Klinike za infektivne i tropske bolesti, ali je jedan je od njih pobegao jer nije mogao da boravi u zatvorenom prostoru.

Malarija – infektivna bolest koju prenose komarci stigla je u Srbiju a doneli su je migranti, koji su se najverovatnije zarazili u svojim zemljama ili na putu ka našoj, ekskluzivno saznaje Telegraf od izvora iz vrha zdravstvenih vlasti. Oboleli su smešteni u karantinu Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, međutim, jedan od njih je odatle pobegao i sada šeta Beogradom!

Kako saznajemo, malarijom su zaražena trojica migranata a bolest je kod njih otkrivena još pre dve nedelje. Međutim, iako je reč o bolesti čijem smo se iskorenjivanju radovali pre 50 godina, o ovome se ćuti.

Izvor Telegrafa precizira da su svi zaraženi migranti odmah smešteni na Kliniku za infektivne i tropkse bolesti u Beogradu, u kojoj se odmah pristupilo njihovom lečenju. Posle par dana boravka u karantinu, jedan od njih je pobegao.

– Malarija je dijagnostikovana kod trojice migranata od kojih su dvojica iz parka kod Železničke stanice, a jedan je u Centru za prihvat azilanata u Krnjači. Sva trojica su odmah prebačena u karantin, ali je jedan pobegao posle par dana jer nije mogao da boravi u zatvorenom prostoru. On se, koliko mi raspolažemo informacijama, i dalje nalazi u Beogradu – navodi naš izvor iz vrha zdravstva.

malarija-19

Printksin: Google Maps, Youtube/DarbyPrintksin: Google Maps, Youtube/Darby
Ovaj Srbin je preživeo malarične komarce i najotrovnije zmije na svetu, a evo šta ga je tek dočekalo u Sibiru! (FOTO)

On dodaje da je prava sreća da se ova bolest ne prenosi sa čoveka na čoveka, jer bi se u tom slučaju proširila munjevitom brzinom.

– Ipak, situacija nije nimalo bezazlena s obzirom na to da se naši komarci lako mogu zaraziti ujedom obolelog pacijenta i samim tim povratiti ovu bolest koju smo iskorenili pre više od 50 godina. Pritom, strahuje se da ima još obolelih migranata – kaže naš sagovornik.

Tan2014-9-25_17234938_0-670x446

Foto: AP/TanjugFoto: AP/Tanjug

Telegraf je prošle nedelje objavio tekst u kom smo skrenuli pažnju na to da su stručnjaci na oprezu jer bi posle 52 godine Srbija mogla da se nađe na udaru malarije zbog migranta.

Ovu drеvnu bоlеst pоrекlоm iz Аfriке, prеnоsi žеnка коmаrcа iz rоdа anofeles (Anopheles). Srbija ima ovu vrstu komaraca ali on decenijama nema parazita u sebi a može ga dobiti ukoliko se zarazi na inficiranom pacijentu.

Zika-virus-komarci-2

Foto: Tanjug/APFoto: Tanjug/AP

Simptomi bolesti se kod zaražene osobe javljaju za sedam do 14 dana ili čak i osam do 10 meseci nakon unošenja parazita. U prvih nekoliko dana simptomi su isti kao i kod drugih bolesti koje uzrokuju bakterije, virusi ili paraziti – povećana temperatura, glavobolja, umor, pojačano znojenje, povraćanje… Međutim, mogu se javiti i suv kašalj, bolovi u mišićima, povećana jetra ali i nervna disfunkcija i gubitak svesti.

Pravilnom terapijom simptomi bolesti se uklanjaju nakon 48 sati a parazit se iz krvotoka može ukloniti nakon tri do četiri dana.

Malarija je u evropskim zemljama iskorenjena pоslе Drugig svеtsкоg rаtа. U nаšој zеmlji je poslednji domaći slučaj zаbеlеžеn 1964. gоdinе u Кrаljеvu. Dаnаs sе nа pоdručјu nаšе zеmljе rеgistruјu isкljučivо slučајеvi impоrtоvаnе (uvеzеnе) mаlаriје.

(Lj. Račić)

Telegraf

Komentari su zatvoreni.