Stižu još četiri kamiona sa delovima spomenika Stefanu Nemanji

0 65,936

Građani će spomenik moći da vide tek kada bude otkriven.

 

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas za Studio B da će do kraja naredne nedelje u Beograd stići još četiri kamiona sa delovima spomenika Stefanu Nemanji.

 

Prva faza postavljanja spomenika se uspešno privodi kraju. Postavljanje spomenika vrše majstori iz Rusije koji su 10. avgusta došli u Srbiju. Sada je vreme da do kraja naredne nedelje započne druga faza kada budi stigla četiri nova kamiona sa delovima spomenika. Poslednja dva kamiona sa delovima spomenika očekujemo oko 15. septembra kada u Srbiju dolazi vajar Aleksandar Rukavišnikov koji će lično nadgledati postavljanje spomenika Stefanu Nemanji. Dok spomenik bude postavljan kako bi se uradilo patiniranje oko njega će biti podignuta skela pa će građani spomenik u punom sjaju moći da vide tek kada bude otkriven – rekao je Vesić.

Postavljanje spomenika Stefanu Nemanji, Savski Trg, Beograd

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

 

Vesić je ocenio da je postavljanje spomenika Stefanu Nemanji, posle osam vekova, ispravljanje nepravde i stvaranje istorije jer će taj spomenik na Savskog trgu stajati vekovima.

 Spomenik simbolično znači da Srbija ponovo poštuje svoju istoriju i da se ponosimo našim srednjim vekom kada smo bili značajna evropska država. Spomenik Stefanu Nemanji znači novi vaskrs Srbije koja je ponovo vodeća ekonomska, politička i vojna sila Balkana i kulturno središte regiona – rekao je Vesić.

 

On je rekao da ga ne čude napadi lažne srpske elite na spomenik Stefanu Nemanji.

– Ne smeta njima visina spomenika, niti izgled. Njima smeta što Srbija podiže spomenik Stefanu Nemanji. Jer Srbija koja to radi je snažna i ponosna a njihova ideologija je da Srbija bude slaba i da se svakome izvinjava. Dakle, njihova mržnja prema spomeniku Stefanu Nemanji je ideološka – rekao je Vesić.

On je rekao da većina građana Srbije podržava podizanje spomenika Nemanji a to će se videti po poseti spomeniku, Savskom trgu i budućem Teslinom muzeju u zgradi stare železničke stanice.

– Građani će dati najbolji odgovor lažnoj srpskoj eliti čije srce očigledno nije u Beogradu već na Brionima – poručio je Vesić.Komentari

komentara

Foto Tanjug/AP/Darko Vojinović
Izvor/Autor Telegraf.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.