STANOVI U BEOGRADU SVE SKUPLJI: Od početka godine, cene porasle 15 odsto

6,030

Cene nekretnina u Beogradu od početka 2018. porasle su u proseku za 15 odsto, tvrde u većini agencija za promet nekretninama. Međutim, kada se uporede cene prodatih stanova ispada da su one više za oko šest odsto u odnosu na isti period prošle godine.

 

Naime, prema rečima agenata za promet nekretninama, prilikom prodaje stanova u ponudi je jedna cena, ali ona u finalu bude spuštena za oko 10 odsto. Na primer, u Beogradu su najtraženiji stanovi na Vračaru koji se nude i po 2.200 evra po kvadratu ali prodajna cena ovih stanova iznosi 1.800 do 1.900 evra.

 

Prema izveštaju Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), prosečna cena prodatih nekretnina za beogradski region u prvom kvartalu ove godine iznosi 1.197 evra, dok je u isto vreme 2017. bila 1.132 evra po kvadratnom metru, što je razlika od oko šest odsto.

 

Ipak, ponuda brojnih agencija za promet nekretninama prikazuje sasvim drugačiju sliku na tržištu.

 

“Agenti kada nude stanove namerno podižu cenu. Razlog je jako velika potražnja, a mala ponuda stanova. Tu se nikome ne žuri, pa tržište tako funkcioniše. Na kraju se ta ponuđena cena spusti za oko 10 odsto, a nekad i više”, kaže Radenka Simić (53), koja se dugo godina bavi ovim poslom.

 

NE PROPUSTITE

 

Prema njenim rečima, u Beogradu je najveća potražnja za stanove u centralnom delu, uglavnom na Vračaru i Dorćolu.

 

“Najčešće se uzimaju stanovi na kredit jer su uslovi dobri, ali ima i onih koji kupuju za keš. Na moje veliko iznenađenje, prodavci su shvatili da je ponuda dobrih stanova mala, i da se uglavnom kupuje stara gradnja ili jako kvalitetna novogradnja. Tako da, recimo, kvadrat na Vračaru oko Hrama Svetog Save dostiže cenu i do 4.000 evra, što je van pameti”, ističe Simićeva.

 

Ona kaže da tako i stan na Vračaru u staroj zgradi dostiže cenu od 2.200 evra po kvadratu, ali samo u ponudi.

 

“Ipak, njegova prodajna cena je maksimalno 1.900 evra. U startu agenti pokušavaju da zbog male ponude dobiju dobru cenu. Kada vide da nema interesovanja i dobiju dve, tri niže ponude, onda ipak spuste cifru i prodaju za pravu vrednost”, objašnjava naša sagovornica.

Njen kolega Aleksandar Cvetanović koji radi u agenciji u centru grada dodaje da ozbiljni prodavci vrlo brzo koriguju cenu.

“U startu svi oglašavaju veće cene, i to u proseku za 10 do 15 odsto od realnih. Međutim, vrlo brzo ih prilagode stvarnom stanju”, kaže Cvetanović.

On ističe da je interesovanje za Novi Beograd takođe poraslo i da je tamo cena kvadrata dostigla čak i 2.000 evra po kvadratu, dok su Mirijevo i Karaburma među jeftinijim ponudama, oko 800 i 900 evra.

“Uvek prvo idu mali i jako veliki stanovi. Oni će uvek biti najtraženiji”, naglašava Cvetanović.

 

Podaci NKOSK pokazuju da su za prva tri meseca u beogradskom regionu prodate ukupno 819 nekretnina, a od toga najviše na opštini Zvezdara, 155 stanova, zatim u Zemunu, 124 i na Novom Beogradu, 114 nekretnina.

Kada se radi o ceni, ove godine su, prema podacima NKOSK, najskuplji prodati stanovi na opštini Savski venac gde je prosečna cena po kvadratu 1.809 evra, zatim Stari grad, 1.771 evro i Vračar, po ceni od 1.748 evra.

 

(Kurir.rs/Blic/S. Gavrić/Foto ilustracija: Profimedia)Komentari

komentara

Foto Pixabay
Izvor/Autor Kurir.rs

Komentari su zatvoreni.