Šta znači BESKONTAKTNO PLAĆANJE i kako se to radi u javnom prevozu?

0

Ako i zaboravite keš, uopšte nije problem da koristite javni prevoz. Ustvari, i nije vam potreban kontakt sa novcem jer papir polako izlazi iz mode.

Beskontaktno plaćanje možda na prvu loptu zvuči komplikovano, ali kada se naviknete, shvatite da je to jedna od najlakših mogućih platnih opcija koje je čovek mogao da izmisli. Ovde smo da vam u nekoliko crtica objasnimo šta je beskontaktno plaćanje i koliko će vam ta mogućnost koristiti u javnom prevozu.

Za beskontaktno plaćanje potrebna vam je Mastercard ili Maestro kartica koja ima tu opciju i koja je već u ponudi velikog broja domaćih banaka. Funkcioniše tako što samo prislonite karticu na čitač – u slučaju javnog prevoza, na jasno označenu donju polovinu validatora – i posle sekund, dva, dobije zvučni signal da je transakcija obavljena. Pošto je cena karte mala, nema potrebe za unošenjem pin kodova, a kako se koriste isti mehanizmi zaštite kao kod bilo kog drugog beskontaktnog plaćanja, možete biti potpuno sigurni u svoju bezbednost.

Tu dolazimo do tačke dva: kako beskontaktno plaćanje funkcioniše u javnom prevozu? Kako će kontrolor da očita karticu?

Tokom kampanje

Beskontaktni dan (17. oktobar-17.novembar) u svim vozilima javnog prevoza u Beogradu, putnici koji koriste Mastercard i Maestro beskontaktne kartice moći će da kupe karte za prevoz po specijalnim cenama: u bilo kojoj pojedinačnoj zoni i u kombinaciji zona 1 i 2, cena karte je samo jedan dinar, u kombinaciji zona 1, 2 i 3, odnosno 3 i 4 – cena karte je 2 dinara, dok karta koja pokriva vožnju kroz sve četiri zone javnog prevoza košta samo 3 dinara. Promotivne cene se odnose samo na karte plaćene Mastercard i Maestro beskontaktnim karticama u vozilima javnog prevoza sredom i subotom počevši od 17. oktobra.

FOTO: RAS SRBIJA

Kako da znate da su Mastercard beskontaktna plaćanja sigurna? Šta vas štiti?

FOTO: PROMO

Mastercard beskontaktna plaćanja su zaštićena višeslojnim nivoima zaštite. Beskontaktne kartice sadrže elektronski čip kao najmoderniji sistem zaštite od neovlašćenog korišćenja. Tokom svake beskontaktne transakcije kreira se jedinstveni sigurnosni kod koji se ne može iskoristiti za neku drugu transakciju putem iste kartice i taj kod takođe garantuje da čak i ako se kartica više puta prisloni na terminal, korisniku će biti naplaćena samo jedna transakcija.

Takođe, važno je naglasiti da tokom beskontaktnog plaćanja kartica ostaje u rukama korisnika što pruža veći osećaj kontrole i sigurnosti korisniku. Kada se kartica prisloni na validator, ne dele se lični, osetljivi podaci, zaprove, svakoj kartici se dodaljuje token – niz nasumičnih cifara, a token se koristi da bi se potvrdilo da je on reaktiviran u prethodnih 90 minuta kada je karta kupljena.

Kontrola funkcioniše na isti način – beskontaktna kartica se prislanja na kontrolni uređaj kako bi se dobila potvrda da je token za datu karticu aktiviran u prethodnih 90 minuta, dakle, ponovo se ne razmenjuju i ne čuvaju brojevi kartica ili bilo koji osetljivi podaci.

Sve ovo znači da možete bez ikakvog stresa oko plaćanja karte da krenete kuda ste pošli. Beskontaktno plaćanje je dokaz da je budućnost stigla u naš grad i zato iskoristite ovu jedinstvenu mogućnosti. Budite povezani.

Foto SHUTTERSTOCK / PROMO
Izvor/Autor Blic.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.