Šta se to noćas desilo? Ko stoji iza hakovanja Gejtsa, Obame, Maska, Bajdena…

Foto-montaža: Tanjug/AP, Shutterstock, Wikimedia
0 46,688

Još se ne zna ko tačno stoji iza svega.

 

Zvanični Tviter nalozi milijardera, političara i najvećih svetskih kompanija bili su meta do sada neviđenog napada.

Sinoć je gotovo neverovatno izgledalo kako se jedan za drugim tviter nalozi javnih ličnosti gube.

Podsetimo, na zvaničnim nalozima Bila Gejtsa, Ilona Maska, Džefa Bejzosa, Džoa Bajdena, Baraka Obame, Majka Blumberga, Epla, Ubera i mnogih drugih pojavile su se poruke koje su sadržale poziv za donacije.

– Uplatiš hiljadu dolara, vrate ti dve hiljade, ali samo u narednih pola sata i to zato što su se multimilijarderi odobrovoljili – pisalo je.

 

Poruke i postovi koji su kružili tim nalozima odnosili su se na poruke: “Vreme je za darivanje”, “zbog kovida se osećam darežljivo”, “vraćamo zajednici” … Tim porukama su korisnici Tvitera pozivali da se na bitkoin račun uplai hiljadu dolara kako bi za pola sata duplirali sumu.

 

brzo se oglasio i sam Tviter, odnosno njegov direktor:

 Ovo je težak dan za Tviter – napisao je prvi čovek kompanije Džek Dorsi na svom nalogu kasno sinoć navodeći da programeri neprekidno rade na ispravljanju greške koja je omogućila ovaj propust.

Tviter je odmah isključio sve zvanične naloge obeležene plavim kružićem sa znakom štrikliranja, a ponovo su postali aktivni nekoliko sati kasnije. 

btc

Zabeležen je veći broj transakcija/Foto: Printscreen

 

U ceo slučaj se uključio FBI, a prema dosadašnjim saznanjima iza napada stoji najverovatnije hakerska grupa “kripto za zdravlje (cryoptoforhealth), koja je preuzela odgovornost na svom Instagram nalogu navodeći da je u pitanju “dobrotvrorni napad” i da je sav novac koji su naivni korisnici uplatili otišao “na pravo mesto””

Ne zna se koliko je korisnika naselo na prevaru, ali je ih ima.

Javno dostupni podaci o trgovini bitkoina zabeležili su da je put novčanika navedenog u poruci otišlo najmanje sto hiljada dolara.VIDEO DANA

Komentari

komentara

Foto Foto-montaža: Tanjug/AP, Shutterstock, Wikimedia
Izvor/Autor Telegraf.rs

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.