Šta je revolucionarno u digitalnoj revoluciji?

0 5,899

U četvrtak, 18. aprila 2019. godine na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu održana je međunarodna konferencija “(Post)Digital Age: Media, Business, Technology, Trust”, koja je okupila veliki broj učesnika iz zemlje i inostranstva, kao i zainteresovanu javnost.

Govoreći o aspektima medija, komunikacija i kreativnosti na globalnom tržištu neodvojivom od novih tehnologija, izlagači su se fokusirali na poziciju čoveka u digitalnom svetu, korporativne interese, ulogu marketinga, pitanje poverenja, kao i društvene promene koje nam može doneti digitalna revolucija.

Šta je revolucionarno u digitalnoj revoluciji bila je tema izlaganja prvog govornika na konferenciji, profesora Desa Fridmana sa fakulteta Goldsmits Univerziteta u Londonu.

Preispitujući koliko je digitalna revolucija zapravo doprinela transformaciji postojećih odnosa moći, u delovima sveta koji imaju pristup novim tehnologijama, Fridman je otvorio pitanja tehnološkog determinizma, komodifikacije podataka, kao i novih regulativa, medijske konvergencije i uloge javnih servisa u savremenim demokratijama.

(Post)Digital FMK
FOTO: PROMO
(Post)Digital FMK

Izlaganje profesora Kristofera Hakslija sa fakulteta Rojal Holovej u Londonu donelo je novi pogled na poststrukturalističke teorije dvadesetog veka i pokazalo na koji način one ostaju relevantne za analizu tehnološke situacije danas.

Povezujući pojam parateksta sa tehnikama savremenog advertajzinga u kontekstu onlajn i virtuelnog prostora, profesor Haksli je ukazao na mnoštvo mogućnosti za čitanje, ali i kreiranje stvarnosti premrežene reklamnim materijalom: „Ovim istovremeno otvaramo polje kreativnosti, ali i polje praznih znakova koje popunjavamo sopstvenim kulturalnim znanjem putem koga i omogućavamo reklami da vrši svoju funkciju.“

Panel diskusija koju je moderirala dr Danica Čigoja Piper sa Fakulteta za medije i komunikacije, otvorila je nove perspektive za razumevanje društvenog kapitala u digitalnom dobu. O klasnoj podeli uslovljenoj algoritmima, ulozi svakodnevnih „Fejsbuk revolucija“ u pokretima van digitalne sfere i novim poimanjima poverenja, diskutovali su dr Uroš Krčadinac, Branimir Brkljač, dr Aleksandar Fatić i dr Goran Tomka.

Kako danas funkcioniše „native“ advertajzing i kako prepoznati razliku između informativnih i reklamnih poruka, govorila je Mara Ajnštajn, profesorka njujorškog Kvins koledža. U svom izlaganju o digitalno posredovanoj stvarnosti i moći reklamne industrije u virtuelnim životima,  profesorka Ajnštajn je objasnila na koji način verujemo onima koje nazivamo influenserima, zbog čega su društvene mreže nove forme zajednica, kao i šta je stvarno a šta ne na internetu danas.

Postdigital Age FMK
FOTO: PROMO
Postdigital Age FMK

Profesor Endru Mekstej sa Fakulteta za muziku i medije Univerziteta Bangor je, s druge strane, govorio o tehnološkoj empatiji i „emocionalizaciji“ savremenog života posredovanog medijima, čime se osvrnuo i na pitanje poverenja u digitalnom prostoru: „Masovno objavljivanje novosti iz privatnog života, selfija i naših pogleda na svet pruža nove uvide u naše individualne i kolektivne emocije, a interesovanje za ove skupove podataka vode različiti interesi“.

Ove prakse, prema Meksteju, nisu nužno loše po čovečanstvo, već korak napred ka razumevanju odnosa čoveka i tehnologije.

(Post)Digital FMK
FOTO: PROMO
(Post)Digital FMK

„Nije internet promenio svet, nego je svet promenio internet“, izjavio je profesor Fridman u razgovoru svih učesnika konferencije sa Lazarom Džamićem, predavačem na Fakultetu za medije i komunikacije.

Konferencija “(Post)Digital Age: Media, Business, Technology, Trust” završena je panelom na kojem su govornici odgovarali na brojna pitanja publike, pružajući nove uvide za rešavanje gorućih problema savremenog sveta. Razvoj tehnologije je zapravo društveno pitanje, a humanističke naučne discipline imaju ključnu ulogu u razumevanju (post)digitalnog kao novog odnosa između čoveka i tehnologije.Komentari

komentara

Foto Promo
Izvor/Autor Blic.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.