Srpski kradljivci dijamanata uhapšeni u Francuskoj: Drago kamenje vredno milione krali pomoću magije

0

Francuska policija uhapsila je sedam osoba, među kojima ima i naših državljana, koji se sumnjiče za milionske krađe širom Evrope

Policija u Francuskoj uhapsila je pre dve sedmice sedam osoba zbog sumnje da su učestvovali u krađi dijamanata i drugog dragog kamenja širom Evrope. U policijskoj akciji privedene su tri žene i četiri muškarca, državljani Srbije i Rumunije.

Kako prenose francuski mediji, veruje se da privedeni pripadaju velikoj kriminalnoj organizaciji koja je u junu ove godine u Španiji ukrala dijamant vredan 12 miliona evra. Sumnjiče se da su prevarom iz juvelirnica u Cirihu i Kanu ove godine odneli drago kamenje vredno više miliona evra. Oni su uhapšeni prošle srede u Bezansonu, u jednom hotelu.

Privedeni su starosti između 26 i 53 godine, a kod njih je prilikom hapšenja pronađeno oko 20.000 evra i USB koji su koristili da kupuju kriptovalute. Dijamanti, pak, nisu pronađeni.

Ono što je zanimljivo jeste da nijedna od pljački nije bila oružana. Šta više, juveliri i prodavci dragog kamenja u prvi mah nisu ni shvatali da su pokradeni, jer su srpski i rumunski kradljivci koristili “magiju”. Naime, oni bi se pretvarali da kupuju drago kamenje za ruske ili saudijske milionere.

Ponašali su se kao mađioničari. U Kanu je 7. avgusta jedan muškarac želeo da proda dijamant jednog ruskog bogataša. Našao se u luksuznom hotelu sa ženom (53) koja je glumila posrednika. Dok je gledala dragi kamen zamenila ga je lažnim dijamantom koji je izgledao baš kao pravi, a potom je otišla – rekao je izvor iz istrage.

Rus je rekao da će predati dijamant tek kad novac bude legao na račun, a žena je bez pogovora vratila kutiju u kojoj je bio dragi kamen, a potom je rekla da će pare biti na računu koliko sutra. Rus je zadovoljan vratio dijamant u sef, a žena je izašla u hotelski lobi gde je pravi dijamant predala svom saučesniku, koji je potom nestao u nepoznatom pravcu. Onda se i ženi izgubio svaki trag. Dok je Rus shvatio da je prevaren, lopovi su već bili daleko.

– To je kao mađioničarska predstava. Oni stoje ispred vas i kradu vas a da vi toga niste ni svesni iako sve vreme gledate šta rade. To traje tren, hop-hop i nema… – rekao je Režis Milet, šef policijskog odeljenja u Bezansonu.

Žena koja se sumnjiči da je ukrala dijamant od Rusa vredan 4,5 miliona dolara dovodi se u vezu i sa drugim krađama dragocenosti. Nekad je žrtve prevarila tako što im je dala lažni novac, a nekad zamenom pravog kamena za lažni.

Foto Pixabay
Izvor/Autor Telegraf.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.