SRČANI PACIJENTI – BUDITE JAKO OPREZNI, POVEĆAN RIZIK OD INFARKTA: Nikako ne konzumirajte alkohol po ovoj vrućini

0

Ovo je period, kako kaže, kada svi, a naročito srčani pacijenti, treba da budu jako oprezni

 

Ekstremno visoke temperature mnoge sugrađane su naterale da spas potraže na bazenu, jezeru ili reci. Međutim, nagli ulazak u vodu, kada su spoljne temperature blizu 40 stepeni, a temperature vode oko 20, može prouzrokovati infarkt, pa čak i dovesti do smrtnog ishoda, upozorava čuveni srpski kardiohirurg prof. dr Miljko Ristić!

 

Ovo je period, kako kaže, kada svi, a naročito srčani pacijenti, treba da budu jako oprezni.

– Za organizam nikada nije dobro da se prave nagli prelazi – niti iz preterano hladnog u toplo, niti iz preterano toplog u hladno. Druga varijanta je čak mnogo opasnija. Kod ulaska u hladnu vodu, kada je spoljna temperatura visoka, organizam se brani sužavanjem krvnih sudova kako se u hladnoj sredini ne bi gubila toplota – rekao je Ristić.

– To suženje krvnih sudova kod osoba koje boluju od ateroskleroze i koje već imaju sužene krvne sudove se može završiti infarktom ili fatalno – kaže prof. dr Ristić, koji podseća da su, iako u manjoj meri, od ovog ugroženi i mladi.

Dodatni rizik, kako kaže, predstavlja i konzumiranje alkoholnih pića na vrućini, jer alkohol takođe širi krvne sudove.

– Preporučuje se izbegavanje masne hrane koja opterećuje varenje. Ishranu treba svesti na, manje-više, vegetarijansku – voće i salate, a, naravno, preporučuje se redovna hidratacija – konzumiranje vode, i osvežavajućih pića, kao što su limunade i oranžade – rekao je Ristić.

Foto Facebook
Izvor/Autor SrbijaDanas

Vaša email adresa neće biti objavljena.