SRBIJA UVODI KONTRAMERE PRIŠTINI! Beograd odustao od arbitraže, PADA RAMPA ZA ŠIPTARSKE KAMIONE NA PUTU KA EU?!

Beograd neće pokrenuti arbitražu protiv Prištine zbog povećanja taksi koje su uvedene na robu iz Srbije već je odlučeno da se primene kontramere, objavile su “Večernje novosti” u izdanju od četvrtka, 23. maja


Od arbitraže se odustalo jer se, kako prenose izvori “Novosti”, UNMIK koji je u ime Kosova potpisnik CEFTA sporazuma proglasio nenadležnim.

– U toj situaciji Beogradu je preostalo samo da tuži tzv. Republiku Kosovo, a pojavljivanje Kosova kao pravnog lica u medjunarodnom pravu i to na inicijativu naše strane, nesumnjivo bi moglo da se protumači kao priznavanje njegove ‘državnosti’, zbog čega je opcija arbitraže i odbačena- navodi izvor “Novosti”.

Jedna od kontramera Beograda prema Prištini mogla bi da bude zaustavljanje njihovih kamiona sa robom koji idu ka Evropskoj uniji. U tom slučaju medjutim, postojao bi rizik da se i Srbija optuži za kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

O budućoj strategiji protiv taksi moglo bi da bude reči u petak, na sastanku predsednika Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.Komentari

komentara

Izvor/Autor Informer.rs

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.