SRBIJA UVODI KONTRAMERE PRIŠTINI! Beograd odustao od arbitraže, PADA RAMPA ZA ŠIPTARSKE KAMIONE NA PUTU KA EU?!

0

Beograd neće pokrenuti arbitražu protiv Prištine zbog povećanja taksi koje su uvedene na robu iz Srbije već je odlučeno da se primene kontramere, objavile su “Večernje novosti” u izdanju od četvrtka, 23. maja


Od arbitraže se odustalo jer se, kako prenose izvori “Novosti”, UNMIK koji je u ime Kosova potpisnik CEFTA sporazuma proglasio nenadležnim.

– U toj situaciji Beogradu je preostalo samo da tuži tzv. Republiku Kosovo, a pojavljivanje Kosova kao pravnog lica u medjunarodnom pravu i to na inicijativu naše strane, nesumnjivo bi moglo da se protumači kao priznavanje njegove ‘državnosti’, zbog čega je opcija arbitraže i odbačena- navodi izvor “Novosti”.

Jedna od kontramera Beograda prema Prištini mogla bi da bude zaustavljanje njihovih kamiona sa robom koji idu ka Evropskoj uniji. U tom slučaju medjutim, postojao bi rizik da se i Srbija optuži za kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

O budućoj strategiji protiv taksi moglo bi da bude reči u petak, na sastanku predsednika Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Izvor/Autor Informer.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.