Srbija će praviti i ruski Sputnjik V i kinseku vakcinu Sinofarm, biće jedina zemlja u Evropi, a verovatnio u svetu

0 5,704

Srbija će praviti i ruski Sputnjik V i kinseku vakcinu Sinofarm, biće jedina zemlja u Evropi, a verovatnio u svetu koja će proizvoditi dve najtraženije vakcine.

Nije reč o simboličmnim količinama, naša zemlja praviće više od deset miliona doza na mesečnom nivou.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ukazao da je, pored napravljenog hodograma sa nadležnim ruskim ministrom, o proizvodnju ruske vakcine u okviru Torlaka, dogovoreno da se fabrika za Sinofarm vakcinu završi i krene u proizvodnu od 15.oktobra.

 

Narednih dana, u roku od dve nedelje, napravićemo to i javno, i za potpisivanje. To će biti potpuno grinfild, nova fabrika za vakcine, za Sinofarm vakcine, koju ćemo graditi zajedno sa UAE i Kinezima u Srbiji – objasnio je predsednik.

On je poručio daće Beograd tada imati velike količine vakcina za sebe, ali i za ceo region.

 – Ne znam da li razumete šta to znači za Srbija da proizvodi dve vakcine – jednu vektorsku, a jednu sa umrtvljenim virusom, koja je možda najprirodnija. To znači u savremenim uslovima zdravlje ljudi, a zdravlje je, pored ekonomije, vojske i broja ljudi jedan od najvažnijih stubova jedne zemlje. Ulažemo mnogo, i uložićemo mnogo, ali to daje Srbiji ogromnu snagu. To će dati regionu olakšanje, i veliku snagu – rekao je on.

Reuters

Vučić je ukazao da ćemo time moći da pomažemo I našim prijateljima širom sveta, tako u Africi ili na nekim drugim mestima.

Srbija će biti u stanju da proizvodi oko tri miliona kineskih vakcina mesečno.

Podsetimo,  ruska vakcina protiv korona virusa “Sputnjik V” počeće da se proizvodi u Srbiji, na Institutu “Torlak” do 20. maja.

Ministar za inovacije Nenad Popović izjavio je da će u prvoj fazi biti proizvedeno četiri miliona vakcina.

tanjug/Nikola Anđić

– Ovo je istorijski trenutak za Srbiju. Uz pomoć naše ruske braće obnavljamo srpski suverenitet u proizvodnji vakcina, u čemu je naša zemlja nekada bila jedan od lidera u Evropi – rekao je Popović.Komentari

komentara

Foto Freepik

Vaša email adresa neće biti objavljena.