SRBI SE NA IZVORU KOD VRANJA LEČE VEĆ 1.000 GODINA: Meštani tvrde da je voda blagodatna zbog blizine MIROTOČIVIH MOŠTIJU

0

Izvor Svetog Prohora Pčinjskog nalazi se na oko 200 metara od istoimenog manastira u blizini granice sa Makedonijom i prema priči meštana iz okolnih sela voda koja iz njega izvire ima blagodetno dejstvo na čovekov organizam.

Manastir je nedavno proslavio 950 godina postojanja, a izvor je nezaobilazno mesto svih koji svraćaju u svetinju gde se nalaze mirotočive mošti Svetog Prohora.

Veruje se da voda sa ovog izvora krepi organizam i da pozitivno utiče kod mnogih bolesti, a prvenstveno glavobolje.

Od puta koji vodi ka graničnom prelazu sa Makedonijom do izvora se stiže uskom i strmom putanjom. Usput su postavljene klupice za odmor, a kod samog izvora i jedan sto.

Odatle se preko drvenog mostića stiže do lepo uređenog izvorišta iz koga teče hladna i okrepljujuća voda.

Goran Arsovski, koji živi u blizini, priča da mnogi koji su imali glavobolje posle umivanja vodom sa izvora postaju vedriji i više nemaju zdravstvene probleme tog tipa.

 

Znam neke ljude koji redovno dolaze i koje je prestala da muči glavobolja nakon što su nekoliko puta boravili ovde. Da li zbog stvarnih lekovitih svojstava ili molitve, blizine mirotočivih moštiju ili svega toga zajedno, mnogima se zdravlje poboljša i celokupno stanje organizma popravi – priča Goran.

Ovaj kutak je ušuškan brdima obraslim bukovom šumom pa je prava oaza hladovine i mira.

Mnogi posetioci kraj izvora pale sveće za zdravlje u znak poštovanja prema Svetom Prohoru. Neki ostavljaju i novac, hleb, cveće, peškire, maramice…

Malobrojni žitelji okolnih sela kažu da je voda lekovita, ali da je za ozdravljenje potrebna i snaga čovekove volje i molitve.

(Kurir.rs/Informer/Foto:Ilustracija)

Foto Foto: RINA
Izvor/Autor Kurir.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.