Slučaj “Privredni registar”: Uhapšeni Hrvati, prevarili srpske privrednike za 50.000 EUR

0 4,603

Dvojica hrvatskih državljana, za koje se sumnja da su prevarili veliki broj preduzetnika u Srbiji, uhapšeni su akcijom pripadnika MUP Srbije.

 

Podsetimo, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, uhapsili su hrvatske državljane H. P. (1987) i J. K. (1991) zbog sumnje da su izvršili krivično delo prevare, dovodeći na taj način u zabludu privredna društva i preduzetnike širom Srbije.

Kako je saopštio MUP, oni su osumnjičeni da su preko privrednog društva registrovanog u Srbiji “Digitalna platforma“ i internet sajta www.privredni-registar.rs dovodili u zabludu ovlašćena lica u privrednim subjektima na teritoriji Srbije.

Foto: APR

Oni su im slali koverte sa uplatnicama putem pošte, u kojima se tražilo da uplate novac radi upisa u ovaj privredni registar, uz napomenu da ako to ne učine do određenog datuma, moraće da uplate veći iznos (15.000 dinara).

Iako je Agencija za privredne registre upozorila građane da koverte sa uplatnicom za „upis promene u Privredni Registar“ ne potiču od Agencije, veliki broj građana naseo je na prevaru te se hrvatski državljani sumnjiče da su bespravno prisvojili više od 6.000.000 dinara (50.000 evra).

Foto: APR

Protiv trećeg člana ove grupe, tridesetdvogodišnjeg hrvatskog državljanina koji je osumnjičen za isto krivično delo, a za kojim policija intenzivno traga, biće podneta krivična prijava, istaknuto je u saopštenju.

Prema pisanju Večernjih novosti, firmu “Digitalna platforma” registrovao je Hrvat K.G. u februaru ove godine na Novom Beogradu sa osnivačkim kapitalom od 1.000 dinara. Prema zvaničnim podacima APR, Grubišić je jedini osnivač firme “Digitalna platforma”, koja upravlja internet stranicom privredni-registar.rs, a čiji je naziv gotovo identičan Agenciji za privredne registre.

Udruženje “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije” podnelo je krivičnu prijavu za obmanjivanje privrednika i pozvalo sve koji su nasamareni da takođe podnesu krivične prijave i pošalju svoje podatke na mejl zastitnik.mbs@gmail.com.

„Dobili smo mnogo prijava preduzetnika, a koliko je veliki broj potvrđuje suma koja im je na prevaru oduzeta. Očekujemo još prijava“, kaže za Večernje novosti Milena Amon, zastupnik Udruženja.Komentari

komentara

Foto APR
Izvor/Autor Bizlife.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.