Slovenački ugostitelji hoće da tuže VLADU!

PROPISI NEJASNI, A ONI ZATVORENI JOŠ OD OKTOBRA

0 5,680

Pojedini ugostitelji, kako su najavili predstavnici njihovog poslovog udruženja, verovatno će pokrenuti i tužbe protiv vlade zbog nejasnih propisa u vezi sa radom u ugostiteljstvu

 

Slovenački ugostitelji, koji zbog mera protiv širenja korona virusa ne rade od oktobra, zatražili su danas u otvorenom pismu vladi brza rešenja za spas te privredne delatnosti, a najavljuju i mogućnost odštetnih tužbi protiv vlade zbog nejasnih propisa za vreme epidemije.

U pismu premijeru Janezu Janši i ministru privrede Zdravku Počivalšeku ugostitelji upozoravaju na velik rast nezaposlenosti u tom sektoru i traže povećanje naknade za plate za radnike na čekanju na 100 odsto.

Oni pozivaju vladu da razmisli o smanjivanju PDV-a za ugostiteljske usluge, o odlaganju dospelih kreditnih obveza i drugim merama koje bi pomogle da ugostiteljstvo spremno dočeka razdoblje nakon korona-krize.

Pojedini ugostitelji, kako su najavili predstavnici njihovog poslovog udruženja, verovatno će pokrenuti i tužbe protiv vlade zbog nejasnih propisa u vezi sa radom u ugostiteljstvu.

Reč je o nesporazumu koji je pre desetak dana u javnosti izazvao upravo ministar privrede, nakon što su mediji objavili informaciju da se u jednoj usamljenoj gostionici blizu Ptuja sastao s većim brojem lokalnih čelnika, pri čemu su bili posluženi sendvičima.

Počivalšek se kasnije branio da se radilo o tzv. “Business to Business (B2B)” sastanku i da takvi sastanci smeju da se održavaju u gostionicama, iako bez nuđenja hrane i pića, kako se kasnije ispostavilo.

Taj je slučaj stvorio aferu zbog koje se Počivalšeki izvinio javnosti zbog “čina koji nije bio najpametniji”, jer vlada građanima, kako je objasnio, mora da bude uzor, ali i dalje tvrdi da nije postupio protivno protivepidemijskim merama i restrikcijama koje je donela vlada.Komentari

komentara

Foto Restoran, Foto: AP

Vaša email adresa neće biti objavljena.