Slepilo, infarkt, embolija – evo do čega sve mogu da dovedu greške u estetskim tretmanima

0 789

Iako su lepši izgled i povećano samopouzdanje najčešći cilj pojedinaca koji se podvrgavaju estetskim tretmanima, put do tog cilja nije nimalo bezazlen.

 

Embolija krvnog suda, mutilacija lica, slepilo ili čak infarkt – samo su neke od kobnih posledica koje mogu nastati usled pogrešno aplikovanog filera ili nestručnosti osobe koja izvodi ove tretmane. Dr Branislav Lukić, iz Derma Care Ada MediGroup otkriva koliko estetski zahvati mogu biti opasni ukoliko ih ne vrše doktori medicine koji su prošli odgovarajuće edukacije, priznate i sertifikovane od strane Ministarstva zdravlja i Lekarske komore.

Prema njegovim rečima, detaljno raspitivanje o proceduri, o iskustvu lekara, informisanje o potencijalnim neželjenim efektima i mogućim komplikacijama, kao i provera da budući pacijent nema rizične faktore koji mogu da ugroze njegovo ili njeno zdravlje, ključni su prilikom donošenja odluke o podvrgavanju estetskom tretmanu.

Zaista je važno da se svaki pojedinac dobro informiše, budući da posledice mogu biti izuzetno opasne. Nažalost, imali smo prilike da vidimo kako su pojedini pacijenti završili sa opekotinama trećeg ili četvrtog stepena, samo zato što estetsku proceduru nisu vršili lekari“ – upozorava doktor Lukić.

Trendovi u Srbiji

Ono što je najpopularnije među pacijentima u Srbiji koji se odlučuju na estetske tretmane je botoks, dok se po broju procedura odmah iza njega nalaze hijaluronski fileri.

Jedna od popularnih metoda za pomlađivanje je i „plazma pen“ , aparat koji pomoću snopa električne energije pretvara čvrsto tkivo u gasno stanje, bez međupreslaka u tečno. Ono što je bitno za bezbednost pacijenata je da se se tretman vrši samo na površini kože i da se nikad ne ide dublje od jednog do tri milimetra.

Upravo zato, sem stručnosti samih lekara, od izuzetne važnosti je oprema koja se koristi u estetskim procedurama i njena bezbednost. Za otklanjanje nesavršenosti i nepravilnosti na koži, na našem tržištu najsavremeniji je dermatološki estetski laser Candela Picoway, dok je za tretmane na površini kože, uključujući pigmentisane i vaskularne lezije, idealan Nordlys laser. Ova dva najsavremenija američka lasera ekskluzivno su dostupna u Derma Care Ada MediGroup centru.

Candela PicoWay laser funkcioniše tako što energiju deset puta veću od one koja osvetljava Pariz usmerava na jednu tačku na koži, čime pruža instant vidljive efekte kod raznih tretmana kao što su: uklanjanje tetovaža i strija, podmlađivanje i podizanje tonusa kože, uklanjanje hiperpigmentacija kože, svih vrsta ožiljaka. Sa druge strane, Nordlys

laser koristi elipse tehnologiju sa sub-milisekundnim impulsima i dvostrukim filterima, koja je, sa ugrađenim sistemom za hladjenje, idealna za tretmane na površini kože, uključujući pigmentisane i vaskularne lezije i neablativni frakcioni laser. Koristi se za lasersku epilaciju dlaka, podmlađivanje kože, te uklanjanje hiperpigmentacija, bora, crvenila lica, ožiljaka, aktivnih akni i kapilara.

 

Dodatne konsultacije sa lekarima pre odlučivanja na estetske intervencije bi trebalo da obave svi koji spadaju u rizične grupe pacijenata estetske medicine, a to su osobe sa pojedinim autoimunim bolestima, krvnim oboljenjima, kao i one koje imaju propisanu politerapiju.

Sa druge strane, ono što doktoru omogućava da vrši procedure iz oblasti estetske medicine, jesu posebne odgovarajuće edukacije kao i obaveza da se tretmani izvode u medicinskim ustanovama.

Derma Care Ada MediGroup, nalazi se u ulici Visoka 16, na Čukarici. Ovaj centar osmišljen je sa željom da na jednom mestu dobijete sve tretmane i usluge koje će omogućiti da vaša koža bude pre svega zdrava, ali i negovana. Tim vrhunskih dermatologa, pobrinuće se da rešite sve dermatološke probleme i osvežite svoj izgled, a tim za estetsku medicinu je tu da se osećate lepo u svojoj koži.

U ponudi su usluge iz sledećih oblasti:

 

– Dermatološki pregledi beba, dece i odraslih

– Estetska medicina

– Hijaluronska kiselina

– Mezoterapija

– Botoks

– Picoway laser

– Nordlys laser

– PRP tretmani

– Hemijski piling

Ipak, koliko god bilo važno sve ono što prethodi zahvatu, pacijenti jednako ozbiljno moraju da shvate i fazu oporavka.

Pravilno i odgovorno shvatanje oporavka je izuzetno bitno, a mere zavise od toga koji tretman je u pitanju. Ono o čemu svakako svi pacijenti treba da vode računa jeste da ne piju alkohol tri dana pre i sedam dana posle tretmana te da uzimaju vitamin C i lekove koji podstiču koagulaciju. Takođe, visoko je preporučljiva pošteda od bilo koje vrste fizičke aktivnosti sledećih tri do četiri dana, kao i izbegavanje pušenja na sam dan procedure“ – naglašava doktor Lukić.Komentari

komentara

Vaša email adresa neće biti objavljena.