SJAJNE VESTI ZA NAJSTARIJE GRAĐANE: Od 1. januara povećanje penzija, evo i za koliko

0

Od 1. januara 2021. godine biće povećanje penzija od 5,9 odsto po švajcarskoj formuli, rečeno je iz Ministarstva finansija.

 

-Niko ne dovodi u pitanje stabilnost penzija, Srbija se pokazala odgovornom kada je ekonomska politika u pitanju – navodi se.

– Ogromnim paketom pomoći, sa 5,8 milijardi evra, sačuvali smo radna mesta i proizvodne kapacitete, obezbedili da se rast nastavi posle korone -dodaju iz ministarstva.

Navedeno je da je u utorak u okviru mera podrške isplaćena poslednja minimalna zarada, a da će 21. septembra biti isplaćene još dve minimalne zarade za novoosnovana preduzeća. Reč je o firmama koje su osnovane posle 15. marta, a najkasnije do 20. jula.

– U utorak smo imali prilive od PDV-a bolje od planiranih, tačnije 1,6 milijardi više od planiranog, što pokazuje da se oporavak nastavlja – kažu iz Ministarstva finansija.

-Ove nedelje smo povećali minimalnu cenu rada za 6,6 odsto odnosno preko 2.000 dinara. Vodili smo računa da se realan standard radnika zadrži ili poveća – rekli su iz ministarstva i podsetili da je prošle godine minimalac povećan 3.000 dinara.

– Najveći teret tog povećanja će preuzeti država jer smo povećali neoporezivi deo sa 16.300 na 18.300 dinara – dodaju.

Povećanje minimalne zarade znači i povećanje ostalih zarada. U uslovima krize srpska ekonomija nema zatvaranja fabrika, nema masovnog otpuštanja, a ima nisku stopu nezaposlenosti od 7,3 odsto.

Kurir.rs

Foto Pixabay
Izvor/Autor Kurir.rs

Vaša email adresa neće biti objavljena.