Siniša Mali: Reformama iz ERP-a do većeg rasta srpske privrede

0 54,534

Ministar finansija Siniša Mali uručio je Program ekonomskih reformi (ERP) Srbije za period od 2021. do 2023. godine šefu delegacije EU u Srbiji Semu Fabriciju.

 

On će se razmatrati u Briselu, a trebalo bi da bude usvojen u maju na sastanku Saveta za ekonomska i finansijska pitanja EU.

Mali je objasnio da taj Program obuhvata 24 reformi iz osam oblasti, a to su reforma tržišta energije i transporta; poljoprivreda, industrija i usluge; poslovni ambijent i borba protiv sive ekonomije; istraživanje, razvoj, inovacije i digitalna tranforamcija; reforme u oblasti ekonomskih integracija; obrazovanje i veštine; zapošljavanje, tržište rada, socijalna zaštita i inkluzija.

 

Podsetio je da je Vlada Srbije taj Program usvojila 28. januara i dodao da je to najvažniji dokument u ekonomskom dijalogu sa članicama EU i Evropskom komisijom.

“Na ovom dokumentu smo dugo radili, ovo je već sedmi ciklus ovog dokumenta koji se priprema u našoj zemlji i on definiše strateške reforme kojima će se Vlada Srbije i sve njene institucije baviti u periodu od 2021. do 2023. godine”, rekao je Mali na konferenciji za medije.

Istakao je da bi reforme iz tog Programa trebalo da doprinesu smanjenu sive ekonomije, otvaranju novih radnih mesta, povećanju zaposlenosti, ali i povećanju čitave srpske privrede.Komentari

komentara

Foto Ministarstvo finansija
Izvor/Autor B92

Vaša email adresa neće biti objavljena.