Siniša Mali primio uticajnog danskog arhitektu Jana Gela

Danski arhitekta Jan Gel boravi u Beogradu zbog promocije svoje knjige “Gradovi za ljude” na srpskom jeziku

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali primio je danas u Starom dvoru uticajnog danskog arhitektu Jana Gela, koji boravi u Beogradu povodom promocije svoje knjige “Gradovi za ljude” na srpskom jeziku. Prijemu je prisustvovao glavni gradski arhitekta Milutin Folić.)

Siniša Mali je ovom prilikom naglasio da mu je veliko zadovoljstvo da ugosti najpoznatijeg svetskog arhitektu za javne površine,jer grad Beograd pokušava da u tom pogledu bude rame uz rame sa drugim svetskim metropolama.

– Dragocene su nam ideje kako da javne prostore učinimo dostupnijim. Trenutno su radovi na Obilićevim vencu koji pretvaramo u pešačku zonu, završili smo Ulicu Vuka Karadžića i Zmaj Jovinu i taj uži centar grada hoćemo da nakon završetka šest podzemnih garaža potpuno pretvorimo u pešačku zonu. Sa planom da gondolom povežemo TC Ušće i Kalemegdan, koji ćemo početi da realizujemo iduće godine, dajemo mogućnost da se konačno vratimo na obale reka. Stari savski most će rekonstrukcijom postati pešački most i sugrađani će moći da uživaju u otvorenom prostoru – rekao je Mali.

danac1v
On je posebno naglasio da je sa Janom Gelom pričao o Parku prijateljstva, budući da će se Muzej savremene umetnosti otvoriti sledeće godine.

– Ideja je da taj park bude kao što je Tivoli park u Kopenhagenu ili Gorki u Moskvi, koji će omogućiti da Beograđani i gosti Beograda uživaju u nekim novim programima kao što su akvarijum ili planetarijum i Grad Beograd će krenuti sa uređenjem ovog parka sledeće godine – istakao je Mali.

On je podsetio da je Jan Gel to uradio u Kopenhagenu, Njujorku, Sidneju i mnogim drugim gradovima i da na takvim iskustvim treba da učimo.

– Radujem se da na spisku gradova sa kojima je Jan Gel radio bude i ime našeg grada jer to potvrđuje da delimo iste vrednosti, principe i kvalitete življenja – istakao je Mali.

Jan Gel je naglasio da je pre nekoliko godina bio u Beogradu i da je tada situacija bila haotična, kao i da su automobili zauzimali mesta na pešačkim prelazima i trotoarima, a sada je grad na mnogo boljem putu ka uređenju i to se vidi na svakom koraku.
– Sada sam tu da objavim svoju knjigu na srpskom jeziku i jako mi je drago što mogu da podelim svoja iskustva koja sam stekao radeći sa velikim svetskim gradovima, a veliko interesovanje pokazuje podatak da je knjiga objavljena na 32 jezika širom sveta – rekao je Gel i dodao da je u projektovanju velikih gradova učinjen preokret jer je prvenstvo dato pešacima i biciklistima, a akcenat je na uređenju javnih površina.

Ovaj poznati arhitekta je govoreći o uređenju Kopenhagena istakao da tamo skoro pedeset odsto građana koristi bicikle pio gradu, a intencija je da se taj procenat poveća, ali i da je ovaj grad otprilike isti kao i Beograd, gde je to sasvim drugačije.

Morten Skovgor Hansen, šef misije Ambasade Danske, istakao je da će knjiga Jana Gela biti dobro štivo za arhitekte koje se bave uređenjem javnih površina i da Beograd i te kako radi na tome da se ovi prostori ulepšaju i budu dostupniji građanima.

Dušan Damjanović, direktor PALGO centra, koji je i izdavač knjige, naglasio je da ovaj centar ima odličnu saradnju sa Gradom Beogradom, koju će nastaviti u strategiji razvoja grada.

Komentari su zatvoreni.