Siniša Mali: Penzioneri dobijaju pet hiljada dinara do kraja nedelje

0 65,846

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je istakao da su mere koje je država sprovela tokom ove godine, s ciljem umanjenja posledica pandemije virusa korona, doprinele da se održi privredna aktivnost i spreče crni scenariji, poput otpuštanja radnika i zatvaranja fabrika i preduzeća.

 

Ministar je naveo da je tokom ove godine država izdvojila preko šest milijardi evra za pomoć građanima i privredi i podsetio da je juče uplaćena minimalna zarada ugostiteljima i hotelijerima. On je najavio da najstariji građani mogu očekivati pomoć od 5.000 dinara do kraja nedelje. „Svi penzioneri će u četvrtak dobiti po pet hiljada dinara i to je kruna paketa mera koji je podržao i privredu i građane. Ovu priliku koristim da im se zahvalim na razumevanju i podršci, posebno tokom reormi koje su bile neophodne.

Biće onako kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao, naši najstariji dobiće novac 17. ili 18. decembra“, naveo je on. On je istakao da je naša zemlja ostvarila rekordan uspeh, te da smo prvi u Evropi po pitanju stope rasta. „Nikada nismo pobeđivali u ekonomiji kao danas i održali smo nivo javnog duga. Sada uspevamo da vratimo i stare skupe kredite, poput azerbejdžanskog kredita koji je uzet za izgradnju Moravskog koridora, jer je kamata 4 odsto.

Mi se sada zadužujemo po stopi od 1 odsto i uložićemo u to 170 miliona evra, što je deo novca od prodaje Komercijalne banke“, objasnio je on. Ministar finansija je naveo i da je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu kojoj agencija “Standard and Poor’s” nije smanjila krediting, te da je potvrđivanje da ostajemo na nivou BB+ uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje veoma važna vest.

Ukazao je da zadržavanje kreditnog rejtinga Srbije znači da su izvori finansiranja jeftiniji i za građane i za pojedince i da padaju kamatne stope. Ministar finansija je istakao da je Srbija pokazala da je otporna, da može da reaguje kada je najteže, te da nema razloga da građani ne veruju da će tako biti i u budućnosti.

„Pogledajte samo budžet za narednu godinu, u okviru kog smo izdvojili rekordan novac za investicije, a biće i dodatnih povećanja plata i penzija. Od 1. januara penzije će biti veće za 5,9 procenata, plate će rasti 5 odsto, a minimalna cena rada 6,6 procenata. Takođe, dodatno rasterećujemo privredu. Ulaganjem u izgradnju auto-puteva, infrastrukturu, očekujemo da ćemo ostvariti stopu rasta od 6 odsto, kao i da ćemo dodatno privući privatne investitore. Do kraja godine očekujemo da ćemo imati 2,3 milijarde evra stranih direktnih investicija.

Preko 60 procenata svih investicija na Zapadnom Balkanu dolazi upravo u Srbiju i zahvaljujući tome imamo nisku stopu rasta, koja je i sada niža nego pre pandemije“, rekao je on. Mali je rekao da se uspeh države sada meri i po ekonomiji, ali i po tome koliko je zdravstveni sistem jak, te je podsetio da je budžetom za narednu godinu planirano izdvajanje oko 386 milijardi dinara za naš zdravstveni sistem. „Taj novac će biti uložen u izgradnju i rekonstrukciju bolnica i domova zdravlja, za plate zdravstvenih radnika, nabavku medicinske opreme, da bismo se uspešnije izborili sa pandemijom.

Podsetiću da je gradnja nove bolnice u Batajnici, koja je nedavno otvorena, počela u avgustu. Pa kada se dogodilo da se u Srbiji izgradi bolnicu za četiri meseca?“, upitao je Mali i konstatovao da je naša zemlja odgovorno pristupila rešavanju svih problema . Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali istakao je da će pred poslanicima biti važni sistemski zakoni koji će doneti brojne olakšice privredi ali i pomoći da se dodatno suzbije siva ekonomija.

On je istakao da će poslanici raspravljati o Predlogu zakona o digitalnoj imovini, koji će omogućiti da investitori mnogo lakše plasiraju svoj novac, a istovremeno će onemogućiti zloupotrebe i pranje novca. „Važno je da ne zaostajemo ni po tom pitanju i zato uređujemo tržište kriptovaluta, poput bitkoina. To je zapravo moderan sistem finansiranja i poslovanja, a mi ne želimo da propustimo da učestvujemo u tome. Recimo, mnoge mlade investicione kompanije se finansiraju zahvaljujući investicionim tokenima. Ovim Predlogom zakona regulišemo tu oblast, ne ugrožavajući fiskalnu stabinost“, objasnio je Mali i dodao da je država posvećena svakom detalju koji vodi privrednom rastu. Govoreći o Predlogu zakona o fiskalizaciji, Mali je naveo da je reč o sistemskom zakonu i istakao da se tehnologija značajno promenila, te da će nove fiskalne kase omogućiti kontrolu u stvarnom vremenu.

Poreska uprava će moći da prati u stvarnom vremenu promet preko fiskalnih kasa. Ali, predviđen je niz beneficija za privatnike ovim napuštanjem prevaziđenog sistema fiskalizacije. Ostvariće brojne uštede, a i mi smo u budžetu za sledeću godinu obezbedili tri milijarde dinara za nove uređaje, s tim što softverska rešenja mogu biti različita.

Privatnici neće imati ni dinar troška za novi sistem. Ulaganjem u novi sistem omogućavamo uspešniju borbu protiv sive ekonomije, bolje prihode, a ulaganja ćemo isplatiti za godinu dana“, rekao je on.Komentari

komentara

Foto Ministarstvo finansija

Vaša email adresa neće biti objavljena.